Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ενιαίο ΦΠΑ 19% ετοιμάζει η Κυβέρνηση!


ypoikΜε μια θεαματική κίνηση που στοχεύει στην απλοποίηση, αλλά και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος θα προσπαθήσει να τονώσει την πραγματική οικονομία η Κυβέρνηση. Θα καταργηθούν οι διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ και θα καθιερωθεί ένας μοναδικός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 19%, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινότητά μας. Η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τον ενιαίο ΦΠΑ 19% από το καλοκαίρι, ώστε να προετοιμασθεί με όλες τις λεπτομέρειές του αυτό το σχέδιο που σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά και την τρόικα θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Προφανώς από την αλλαγή θα ωφεληθούν άμεσα όσοι σήμερα καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες που φορολογούνται με 23% (είναι τα περισσότερα), αλλά από την άλλη πλευρά θα
επιβαρυνθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που προτείνουν μια σταδιακή προσαρμογή του ΦΠΑ. Δηλαδή αντί να μειωθεί αμέσως από το 23% στο 19% να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο που ο ενιαίος ΦΠΑ θα είναι 21% και εφόσον το στοίχημα λειτουργήσει ομαλά, να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 19%.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ είτε 19% είτε 21% σημαίνει:

• Αύξηση του συντελεστή 13% σε 19% ή 21% που ισχύει σε όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.
• Μείωση του συντελεστή 23% σε 19% ή 21% για όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
• Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου