Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Περικοπές σε 110.000 διπλές Κυριες Συντάξεις

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΙΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΠερικοπές σε 110 χιλιάδες διπλές κύριες συντάξεις που είχαν αποφύγει μέχρι σήμερα από τον ΛΑΦΚΑ και από τη μείωση κατά 12% θα γίνουν με τις διασταυρώσεις που έγιναν σε μητρώα των ταμείων μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπου και έχει καταχωρηθει σχεδον το σύνολο  των συνταξιούχων με τα συνολικά ποσά που παίρνουν από κύριες, επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και επιδόματα.
Σύμφωνα με δημοσιευμα της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής οι 110 χιλιάδες νόμιμοι διπλοσυνταξιούχοι είχαν μείνει μέχρι τώρα εκτός περικοπών όσον αφορά στην Εισφορά Αλληλεγγύης (γνωστή ως ΛΑΦΚΑ) που επιβάλλεται με ποσοστά 3%-14% και από το πρώτο ευρώ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και από τη μείωση κατά 12% που επιβάλλεται στο τμήμα σύνταξης από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις οι περικοπές αυτές, όπως προβλέπονται στους νόμους 3986/11 (ΛΑΦΚΑ) και 4051/12 (μείωση 12%), επιβάλλονται είτε σε μια κύρια σύνταξη είτε στο
άθροισμα δύο κύριων συντάξεων.  
Πρόκειται για συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και δικαστικούς που παίρνουν μια κύρια σύνταξη από το ταμείο στο οποίο ανήκουν (δηλαδή από το ΕΤΑΑ) και μια δεύτερη, επίσης κύρια σύνταξη, είτε από το ΙΚΑ, είτε από το Δημόσιο. Ο λόγος που δικαιούνται δύο κύριες συντάξεις είναι επειδή προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους σε δύο φορείς, όταν ασκούν παράλληλα υπηρεσία σε φορείς του Δημοσίου.
Οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν ένα από τα βασικά μέτρα που μπήκαν ως προαπαιτούμενα για να έρθει η μεγάλη δόση των 54 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση του μνημονίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας και αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι νέες μειώσεις (5%-20%) βγάζουν οριακά το ποσό που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο και η πρώτη πρόβλεψη που έχει γίνει είναι ότι οι νέες περικοπές στο άθροισμα των συντάξεων πάνω από τα 1000 ευρώ, θα αποφέρουν 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στο νέο μνημόνιο αναφέρεται 1,32 δισ. ευρώ!
Προ του κινδύνου, λοιπόν, να γίνουν οι περικοπές και παρά το μεγάλο κόστος που αυτές προκαλούν στους συνταξιούχους να μην επιτευχθεί η εξοικονόμηση του 1,32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δεχθεί εισηγήσεις για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ και της μείωσης κατά 12% στις 110 χιλιάδες διπλές κύριες συντάξεις με αναδρομικότητα ενός έτους. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι απόφαση για το αν θα μπουν οι δύο μειώσεις αναδρομικά ή θα αν θα επιβληθούν από τον Ιανουάριο και πέρα ακόμη δεν έχει ληφθεί. Το βέβαιο είναι ότι ένας αριθμός διπλοσυνταξιούχων που μέχρι τώρα «διέφευγε» τις περικοπές επειδή δεν μπορούσαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία τους τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστεί μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που υπολόγιζε.
πηγη:Τυπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου