Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Νόμισμα αξίας 1 τρις δολαρίων σώζει τις ΗΠΑ;

Πρόταση που προβλέπει το κόψιμο από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενός νομίσματος αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων και καταθέσή του στην... Ομοσπονδιακή Τράπεζα ώστε να πληρώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το χρέος τους κερδίζει έδαφος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει περιθώριο περίπου δυο μηνών για να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του Δημοσίου  που ήδη έχει φτάσει το αστρονομικό ποσό των 16,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται πάλι στα "χαρακώματα" και δηλώνουν ανυποχώρητοι.

Ένα νόμισμα από λευκόχρυσο αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίου, θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, λένε κάποιοι οικονομολόγοι.Δεν πρόκειται για κάποια μαγική λύση, αλλά για μια -φαινομενικά- νόμιμη πρόταση, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Καθώς το νόμισμα αυτό δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ στην αγορά, δεν θα προκαλούσε αύξηση του πληθωρισμού, υποστηρίζουν όσοι είναι υπέρ αυτής της λύσης.
Ωστόσο κάποιοι άλλοι, λένε ότι ενα τέτοιο νόμισμα θα ήταν μόνο προσωρινή απάντηση, γιατί μακροπρόθεσμα δεν θα μείωνε το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας.
Την πρόταση για την κοπή ενός τέτοιου νομίσματος, φαίνεται ότι στηρίζει και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, όπως και ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζέρολντ Νάντερ.
Αντίθετη άποψη έχει ωστόσο, ο συνάδελφός του, Ρεπουμπλικανός Γκρέγκ Ουάλντεν, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι θα προωθήσει νομοθεσία για να εμποδίσει κάθε σχετική πρωτοβουλία.Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Ομπάμα έχει επιλέξει τον Τζακ Λου για να αντικαταστήσει τον Γκάιτνερ στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Λου, τέως προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο, έχει υπάρξει σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον τη δεκαετία του '90 και θεωρείται ο αρχιτέκτονας των πλεονασματικών προϋπολογισμών της εποχής.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου