Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Βόμβα-S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία Λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για υποχρεωτικό buyback, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CACS

Βόμβα-S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπίαΕνώ το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους σε τιμή με 70% discount έναντι της ονομαστικής βρίσκεται σε εξέλιξη η Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο επίεπεδο της επιλεκτικής χρεοκοπίας "selective default". Η κίνηση αυτή αν και μοιάζει τυπική πάνω στη σκακιέρα των αγορών, εν τούτοις κρύβει πολύ περισσότερα γεγονότα και σημειολογίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η υποβάθμιση οφείλεται στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που συμφωνήθηκε στο Eurogroup και υλοποοιείται αυτές τις ημέρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και η προσέγγιση πολλών media που χαρακτηρίζουν
"κίνηση ρουτίνας" την υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το θέμα και τις συνέπειες στη διεθνή εικόνα της χώρας και στην προοπτική εξόδου στις αγορές.
Η κίνηση πάντως δεν είχε προαναγγελθεί καθώς η διαδικασία της επαναγοράς χρέους είναι εθελοντική, ενώ θα μπορούσε να εξελίσσεται στο παρασκήνιο και χωρίς ανακοινώσεις.
Αν όμως προσεγγίσει κανείς την εξέλιη αυτή από διαφορετικη οπτική γωνία, τότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι η κίνηση της S&P ήταν αναμενόμενη και λύνειτα χέρια της κυβέρνησης η οποία μπορεί πλέον να πιέσει και να διαπαγματευτεί. Συνεπώς η υποβάθμιση ανοίγει το παράθυρο για την ενεργοποίηση των CACs και την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος.
 Με αυτό τον τρόπο θα πιεστούν οι δανειστές να προσέλθουν εθελιντικά, ενώ η κυβέρνηση δεν θα χρειαστει να τοποθετηθεί Δημοσίως.
Αν όμως την κίνηση της S&P την ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης τότε οι πιθανότητες πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος θα αυξηθούν αισθητά και στο σενάριο θα εμπλακούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου