Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: “Η ευρωζώνη στην… ανάνηψη, μετά τη σωτηρία της Ελλάδας”


stop-the-looting-of-Greece
Με τίτλο “η ευρωζώνη στην ανάνηψη, μετά τη σωτηρία της Ελλάδας”, το Reuters επιχειρεί σε ανάλυσή του να αποκρυπτογραφήσει τις εξελίξεις που προδιαγράφονται για τη χώρα μας αλλά και συνολικά για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurgroup, αλλά και στο περιθώριο της προσδοκίας για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2013.
“Η ευρωζώνη βρίσκεται πλέον στη μονάδα αργής ανάνηψης, από τη στιγμή που ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας απετράπη για 1-2. Δεν είναι όμως ακόμη απόλυτα ασφαλής από μια χαμένη δεκαετία, στα πρότυπα της αντίστοιχης… τύχης που είχε η οικονομία της
Ιαπωνίας.
Η έξοδος της ευρωζώνης από τη σημερινή κρίση, περισσότερο δείχνει στην κατεύθυνση του βαθμού επέκτασης της ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακάμψει συνολικά η παγκόσμια οικονομία, παρά στο μείγμα πολιτικής που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, και θα συνεχίσει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη λιτότητα σε σχέση με την ανάπτυξη, και για το 2013.
Στην καλύτερη περίπτωση, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα βγουν από τα Μνημόνια και θα αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές στα τέλη του 2013, τα ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν και για τις δυο χώρες. Όσο για την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με τα θαύματα, θα κρατήσει λίγο περισσότερο. Και θα χρειαστεί ακόμη μια απομείωση χρέους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών από όλο τον κόσμο, προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και για το 2013, με την ανεργία να εκτοξεύεται, και την κοινωνική συνοχή να δοκιμάζεται. Πιθανές κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία, ένα αβέβαιο αποτέλεσμα από τις εκλογές της Ιταλίας που θα βυθίσει τη χώρα στην ακυβερνησία και ενδεχομένως εργατική έκρηξη στη Γαλλία, λόγω των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η συμφωνία της προηγούμενης Δευτέρας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διασωθεί η Ελλάδα εντός ευρωζώνης, με τη μείωση του χρέους της και τον υπαινιγμό για ένα κούρεμα του χρέους που έχει στην κατοχή του ο δημόσιος τομέας στο εγγύς μέλλον, απομάκρυνε το μεγαλύτερο ρίσκο ενός οικονομικού σοκ, που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και να ξαναστείλει την ευρωζώνη στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η διάσωση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει ό, τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ευρώ, βοήθησε στην αποκλιμάκωση των spreads της Ιταλίας, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμά ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε σημείο καμπής, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε ότι ξεκινά πλέον το… δεύτερο ημίχρονο.
Ουσιαστικά, το κεντρικό πρόβλημα που σκορπίζει αμφιβολίες σε πολλούς αναλυτές, είναι η απροθυμία της Γερμανίας να συναινέσει σε μια μακροχρόνια λύση, λόγω των εκλογών για τη Bundestag, που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2013.
Και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη όταν, στις αρχές του 2013, η Ισπανία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη, μιας και θα χρειάζεται να αντλήσει τουλάχιστον 230 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές.
Τότε, θα δοκιμαστούν στην πράξη οι αντοχές της ευρωζώνης και της πολιτικής της Γερμανίας, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί να παρέμβει η Ευρωπϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αγοράσει ομόλογα της Ισπανίας, ενδεχομένως και της Ιταλίας.
Μια περισσότερο μακρινή προοπτική, είναι η μετάγγιση του προβλήματος στη Γαλλία, εφόσον οι αγορές διαπιστώσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ, δεν έχουν αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, η διάσωση της ευρωζώνης έχει δυο βασικές παραμέτρους: Τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από αυτές και από τις παρεμβάσεις τους, κρίνονται τα πάντα”, καταλήγει η ανάλυση του Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου