Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Δεν οφελούν την Τουρκία οι Patriot, διαμηνύει το Ιράν



Η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας από μια πιθανή πυραυλική επίθεση από τη Συρία το μόνο που θα κάνει είναι να βλάψει την ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Άμυνας Αχμαντ Βαχίντι.
Το Ιράν υποστηρίζει τον άραβα σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος επιδιώκει την καταστολή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του που άρχισε στο Μάρτιο του 2011. Η Τεχεράνη αντιτίθεται στην εγκατάσταση πυραύλων του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς τονίζει πως αυτό συνιστά ανάμιξη της Δύσης και μπορεί να οδηγήσει σε έναν "παγκόσμιο πόλεμο".

"Η εγκατάσταση των πυραύλων Patriot στην Τουρκία δεν παίζει κανένα ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας της Τουρκίας αλλά βλάπτει τη χώρα της Τουρκίας", δήλωσε ο Βαχίντι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ιρανών φοιτητών ISNA. "Η Δύση πάντα ακολουθεί τα συμφέροντά της και εμείς διαφωνούμε με την παρουσία δυτικών χωρών στις αλληλεπιδράσεις στην περιοχή".
Ο Βαχίντι διέψευσε ότι το Ιράν εκπαιδεύει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για να πολεμούν τους αντάρτες, σύμφωνα με το ISNA. Η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί πως η ίδια, η συριακή ηγεσία και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανήκουν στον "άξονα αντίστασης" κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή αλλά απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τον πρόεδρο Ασαντ.
"Η Συρία δεν έχει ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις της να εκπαιδευτούν στο Ιράν, γιατί η Συρία έχει ισχυρό στρατό ο οποίος έχει προετοιμαστεί για μια αναμέτρηση με το σιωνιστικό καθεστώς" (Ισραήλ), είπε ο Βαχίντι.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου