Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

 
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ OΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΑΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΟΣ Η ΧΩΡΙΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ .
ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ .
ΕΔΩ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ …..ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΗΘΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΑ
ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ …, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ  ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΝΟ ΠΑΙΔΕΙΑ…..Ο ΤΙΤΛΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ  ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
 Τον 4ο αιώνα μ.Χ. είχε χτιστεί στη θέση της, σημερινής Αγίας Σοφίας άλλος ναός, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα το 532. Το κτίσιμο του νέου ναού αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α' το 532. Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος της Μιλήτου. Ο ιστορικός Θεοφάνης και ο ανώνυμος χρονογράφος περιγράφουν τα εγκαίνια που τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε και σύμφωνα με το θρύλο, μόλις ο Ιουστινιανός αντίκρυσε τελειωμένο το ναό προχώρησε μόνος μέχρι τον άμβωνα , εξέτεινε τα χέρια του προς τον ουρανό και ανέκραξε: "Δόξα τω θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολομών!",(ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομόντα στα Ιεροσόλυμα. Τριακόσια και πλέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ΄ αντιστοιχία, είχαν δαπανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού. Τα "θυρανοίξια" της Αγιάς Σοφιάς ακολούθησαν θυσίες χιλιάδων ελαφιών, βοών, προβάτων και ορνίθων και διανομή χιλιάδων μοδίων σίτου στους φτωχούς καθώς και πολυήμερη πανήγυρη.

EIRHNH        EYCEBECTATH       AYGOYSTA

  

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ………IΩ (ΑΝΝΗΣ) ΕΝ ΧΩ (ΧΡΙΣΤΟ) ΤΩ ΘΩ (ΘΕΩ) ΠΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΝ(ΡΩΜΑΙΩΝ) ΚΟΜΝΗΝΟΣ
ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΔΩ…….ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ
 ΑΠΟ ΤΟ….«Θεοτόκος βρεφοκρατούσα» ανάμεσα στους αυτοκράτορες Ιωάννη Β΄ τον Κομνηνό (1118-1143) και Ειρήνη με ξανθά μαλλιά και φωτεινά μάτια (Εικ. 3) να προσφέρουν δώρα, βρίσκετε στο υπερώο (γυναικωνίτη) και είναι ψηφιδωτό περίπου του 1118 (12ου αι.).
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ…………..ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΕΝ ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΣ
 
 ΣΕ ΜΟΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ……ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ
                                               ΕΠΙΓΡΑΦΗ    ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑΣ ΖΩΗΣ
ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΘΕΟΦΟΡΟΣ
IGNATIOC O NEOC……………
 IΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
…………………………….
«Ένθρονος Χριστός» με τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο Θ΄ το Μονομάχο (1042-1055) και Ζωή (1028-1055) να προσφέρουν δώρα, που προφανώς αποθανατίζει τις δωρεές του Μονομάχου, οι οποίες σύμφωνα με τον ιστορικό Σκυλίτζη, εξασφάλισαν την καθημερινή τέλεση της λειτουργίας που γινόταν μόνο Σάββατα, Κυριακές  και μεγάλες εορτές, από έλλειψη προσόδων. Η εικόνα βρίσκετε στο νότιο υπερώο (γυναικωνίτη) και είναι ψηφιδωτό του 1044 (11ου αι.). Στα κεφάλια των μορφών αυτού του ψηφιδωτού τα οποία αντικατέστησαν τα κεφάλια παλαιότερου ψηφιδωτού που παρίστανε την αυτοκράτειρα Ζωή και τον πρώτο της σύζυγο Ρωμανό Γ΄ Ανάργυρο εκατέρωθεν του Χριστού σε ανάμνηση προγενέστερης δωρεάς στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, παρατηρείτε και η ζωγραφική τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει την τέχνη της περιόδου μεταξύ των ετών 1040 και 1070.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ…………………….ΕΛΛΗΝΙΚΑ……………ΖΩΗ  Η ΕΥΣΕΒΕΣΤΑΤΗ  ΑΥΓΟΥΣΤΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ    ….ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΓΡΑΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ   Τ Ε (Ω )Δ Π  Ε  Η
ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
 
 ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ………………. Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ
ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΧΙ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΞΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ,ΕΔΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΑΡΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ .
 
 ΟΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ  ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΝΑΟ
 Παράσταση της «Δεήσεως» βρίσκετε όπως και τα δύο προηγούμενα ψηφιδωτά  στο υπερώο (γυναικωνίτη) και είναι ψηφιδωτό του 1261 (13ου αι.), για το οποίο μάλιστα πιστεύεται ότι ήταν αφιέρωμα στη μεγάλη εκκλησία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου μετά την ανάκτηση της Πόλης.
Μεγάλος ακόμα αριθμός ψηφιδωτών απομένει ν’ αποκαλυφθεί.
Στα σφαιρικά τρίγωνα υπήρχαν Σεραφείμ και στον τρούλο σταυρός, που περιβαλλόταν με στεφάνι.
Στη κόγχη του ιερού παράσταση με την Παναγία να κρατά τον Χριστό, και οι δύο Αρχάγγελοι κοντά της (χρονολογείται περί το 867).
Στα τύμπανα των πλαγίων τόξων υπήρχαν ολόσωμες μορφές αγίων, προφητών κ.λπ. σήμερα σώζονται του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και των Αγίων Ιγνατίων, νεοτέρου και του Θεοφόρου.
 
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩ,(ΑΝΝΗΣ) Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
 
 Ε Ο….(Η) Θ (Ε) (Θ) Ι ….. Χ Σ
ΣΕ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΥΡΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 

 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΆΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ Η ΜΑΛΛΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου