Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Financial Times Deutschland: Πάμε για δημιουργία ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών

Πρωτοσέλιδο αποκλειστικό ρεπορτάζ των Martin Kaelble και Peter Ehrlich στους Financial Times Deutschland, με τίτλο «Οικονομολόγοι ζητούν τη δημιουργία ευρωπαϊκού Υπ. Οικονομικών» και υπότιτλο «Οι οικονομολόγοι χαιρετίζουν το σχέδιο των Βρυξελλών για την καθιέρωση Υπ. Οικονομικών της ΕΕ», αναφέρει τα εξής:

Διάσημοι οικονομολόγοι στηρίζουν τα σχέδια των Βρυξελλών για ένα ευρωπαϊκό
Υπ. Οικονομικών. «Σε τελική ανάλυση, μια νομισματική ένωση χρειάζεται μια πολιτική ένωση και εξ αυτού και έναν κοινό Υπ. Οικονομικών», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Mundell στους FTD. 

Αλλά και ο Peter Bofinger, εκ των «σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε: «Αν αποφασίσει κανείς υπέρ της διατήρησης του ευρώ, θα πρέπει κατά συνέπεια να βαδίσει μέχρι το τέλος τον δρόμο προς μία πολιτική ένωση και έναν κοινό Υπ. Οικονομικών της ΕΕ».

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναδόμηση της Ευρωζώνης σε μια «γνήσια οικονομική και νομισματική ένωση». 
Αυτή δεν θα περιλαμβάνει μόνο μια τραπεζική ένωση, αλλά θα έχει και δικό της προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, έναν Υπουργό Οικονομικών, κοινά ομόλογα και ένα ταμείο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών. Πριν από μερικές εβδομάδες ήδη ο γερμανός Υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός ισχυρού υερωπαίου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων.

Όπως δήλωσε ο Mundell, οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπ. Επιτροπή θα πρέπει να μοιραστούν τις ευθύνες της δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως εκτιμά ο ειδικός σε ζητήματα χρέους Alberto Alesina του Παν/μίου του Χάρβαρντ, η πράξη έχει δείξει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν επιδεικνύουν τη δέουσα υπευθυνότητα στη φορολογική πολιτική, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης.

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι οι οικονομολόγοι αυτήν την άποψη. Ο ειδικός σε νομισματικά θέματα Charles Wyplosz από τη Γενεύη για παράδειγμα ζητά να ισχύσουν αυστηρότεροι εθνικοί κανόνες. Κατά βάση όμως, όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαίες νέες μορφές δημοσιονομικού ελέγχου εντός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα σχέδια των Βρυξελλών, ένα Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης θα οργάνωνε σε περιπτώσεις κρίσης ή προσωρινών ανισορροπιών μια οικονομική εξισορρόπηση μεταξύ των κρατών της νομισματικής ένωσης. 
Επιφέροντας αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, η Κομισιόν θέλει να καταστήσει δυνατά τα ευρωομόλογα, καθώς και ένα ταμείο εξόφλησης των παλαιών χρεών. Ο Μπαρόζο προσδιόρισε τον χρόνο υλοποίησης του οράματός του σε «περισσότερο από πέντε χρόνια».

Μιλώντας στους FTD, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ προειδοποίησε να μη βιάζεται κανείς να δεσμευτεί: 
«Νομίζω ότι θα πρέπει να επιδείξει κανείς την αναγκαία σωφροσύνη να μην προβεί τώρα σε αλλαγές των συνθηκών», είπε και πρόσθεσε: Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια συζήτηση με συγκρουόμενες απόψεις, που θα έδιναν την αίσθηση, εντός και εκτός Ευρωζώνης, ότι υπάρχουν διαφωνίες. 
«Φοβάμαι την αναστάτωση που θα προκληθεί, αν το κάνουμε αυτό τώρα», δήλωσε ο Γιούνκερ και έφερε ως παράδειγμα τα ευρωομόλογα: Είναι ένα πιθανό εργαλείο, αλλά η κοινή γνώμη μπορεί να τα εκλάβει ως άμεσο σχέδιο. 
«Πρέπει να αφήνει κανείς τα πράγματα να ωριμάζουν με συνομιλίες και συζητήσεις, αλλά να μη συζητά μεταξύ των κυβερνήσεων». Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μετά τις ευρωεκλογές του 2014, δήλωσε ο Γιούνκερ. 
Ο ίδιος φοβάται ότι θα δημιουργηθεί «έκτακτη ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις»: «Σε κάθε άλλο νομισματικό χώρο υπάρχει μια κοινή γνώμη και ένα κοινοβούλιο. Στην Ευρωζώνη έχουμε 17 κοινές γνώμες και 17 κυβερνήσεις, στις οποίες ανήκουν 60 κόμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
http://www.zoomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου