Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Στο Eurogroup της Πέμπτης οι τελικές αποφάσεις για χρέος και δόση



Συνολικές προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι έλαβε, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς χρέους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα προσφερθέντα ομόλογα εξασφαλίστηκαν βάσει εξάμηνων γραμματίων ύψους 11,29 δισ. ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ η μέση τιμή επαναγοράς διαμορφώθηκε στα 33,8 σεντς ανά ένα ευρώ ονομαστικής αξίας των προσφερθέντων ελληνικών ομολόγων.
 Όπως επισημαίνεται επίσης, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των
προσφορών, εάν γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ.
Ως ημερομηνία εκκαθάρισης προβλέπεται η Τρίτη 18 τρέχοντος.
Σημειώνεται πως ήδη οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης για την επαναγορά των ομολόγων και αύριο αναμένεται να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, αλλά σημείωσε ότι τα περαιτέρω σχόλιά της θα τα κάνει στις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές.

Εξάλλου, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιχείρηση εξαγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε ικανοποιητική και θα πρέπει να επιτρέψει αύριο, Πέμπτη, στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των μελών του Eurogroup, «το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους πήγε πολύ καλά».

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου