Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Υποβάθμιση-βόμβα του EFSF από τη Moody's Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και προκαλεί τριγμούς στον πυρήνα της Ευρωζώνης

Υποβάθμιση-βόμβα του EFSF από τη Moody'sΥποβάθμιση-βόμβα ανακοίνωσε η Moody's για τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από Aaa, στην Aa1, διαμορφώνοντας ταυτοχρόνως «αρνητική» την προοπτική του. Οι αναλυτές του οίκου βασίζουν την απόφασή τους στην υποβάθμιση της Γαλλίας στις 19 Νοεμβρίου αλλά τα αίτια φαίνεται ότι είναι βαθύτερα και δεν περιορίζονται στα οικονομικά δεδομένα.
Άμεση ήταν η αντίδραση των επικεφαλής του ESM και το EFSF οι
οποίοι δήλωσαν; «Διαφωνούμε με την προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της το εξαιρετικό ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του ΕΜΣ, την πολιτική του δέσμευση και την δομή των κεφαλαίων του», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του οργανισμού.
Πρόσθεσε τέλος ότι η υποβάθμιση αυτή «με κανέναν τρόπο» δεν θα εμποδίσει τον ΕΜΣ να παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.
Το αρνητικό outlook που έδωσε η Moody's αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης εντός των επομένων 12 μηνών.
Ο οίκος συνδέει την κίνησή του αυτή με την πολύ πρόσφατη (19ης Νοεμβρίου) αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου του γαλλικού δημοσίου, αλλά και με τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν εγερθεί, όσον αφορά ορισμένους βασικούς χρηματοδότες του ΕΜΣ, αλλά και του προγενέστερου φορέα, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου