Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Eκπαίδευση των αποφοίτων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας-Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Οι απόφοιτοι του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας μη ελληνικής καταγωγής θα μπορούν να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία των Αλλοδαπών-Αλλογενών και να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας ως κάτοχοι ξένου τίτλου απόλυσης σχολείου με πρόγραμμα σπουδών κράτους μέλους της Ε.Ε. εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω 1 σχετικής Υπ. Απόφασης.
Αυτό ορίζει εγκύκλιος του υφυπουργού Παιδείας Θ Παπαθεοδώρου, η οποία έχει ως εξής:
Με αφορμή προφορικά ερωτήματα για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας μαθητών–αποφοίτων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τις διατάξεις της με αριθ. Φ.151/20049/Β6/20.2.2007 (ΦΕΚ 272-Β΄) Υπουργικής Απόφασης
όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης των υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες των Αλλοδαπών-Αλλογενών καθώς και των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα: α) με την ειδική κατηγορία των Αλλοδαπών – Αλλογενών μπορούν να
υπαχθούν οι απόφοιτοι λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου Β/θμιας Εκπ/σης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής εφόσον δεν έχουν ελληνική καταγωγή οι ίδιοι και κανένας από τους δυο γονείς τους και έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον την τελευταία τάξη του σχολείου τους. Οι εν λόγω απόφοιτοι σχολείου Β/θμιας Εκπ/σης το οποίο ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 8% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για τα τμήματα και τις σχολές Πανεπιστήμιων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημίων και ΤΕΙ όλων των επιστημονικών πεδίων και 20% για τα προγράμματα ιερατικών σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος και ο τόπος υποβολής τους καθώς και η διαδικασία επιλογής για τους εν λόγω υποψηφίους, καθορίζονται από
την ανωτέρω 1 σχετική Υπουργική Απόφαση.
β) Για την ένταξη στην ειδική κατηγορία των Ελλήνων του Εξωτερικού απαραίτητη
προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η φοίτηση για συγκεκριμένο διάστημα σε σχολείο της
αλλοδαπής, επομένως οι ελληνικής καταγωγής μαθητές που φοίτησαν σε όλες τις τάξεις και
απέκτησαν ξένο τίτλο απόλυσης σχολείου Β/θμιας Εκπ/σης που εδρεύει σε ελληνικό έδαφος δεν υπάγονται σε κάποια ειδική κατηγορία του Ν.2909/2001(ΦΕΚ 90-Α') όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω οι απόφοιτοι του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας μη ελληνικής
καταγωγής θα μπορούν να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία των Αλλοδαπών-Αλλογενών και να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας ως κάτοχοι ξένου τίτλου απόλυσης σχολείου με πρόγραμμα σπουδών κράτους μέλους της Ε.Ε. εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω 1 σχετικής Υπ. Απόφασης.
Για τους Ελληνικής καταγωγής απόφοιτους του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας η πρόσβαση
στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας θα εξετασθεί με τον καθορισμό του προγράμματος σπουδών των δυο τελευταίων τάξεων και της ισοτιμίας του τίτλου απόλυσης. Εφόσον το απολυτήριο είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό του Γενικού Λυκείου και με δεδομένη τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου, οι κάτοχοι απολυτηρίου του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης της παρ.13 του άρθρου 1 του ν.2525/1997 όπωςσυμπληρώθηκε με τη παρ.1 του άρθρου 1 του ν.2909/2001 μετά από συμμετοχή στις πανελλαδικές
εξετάσεις του Γενικού Λυκείου προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου