Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Συνεχίζει να μην πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ


Λογικά στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να έχουν παραγγείλει πίτσες και μπίρες και θα πανηγυρίζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB που δίνουν προβάδισμα 2 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, θα έχουν πάει ράφτες και μοδίστρες και θα παίρνουν μέτρα για κοστούμια και ταγεράκια (ίσως κάποιοι να πάρουν και… αμπέχωνα αφού δεν έχουν βγάλει ακόμη το… Εξάρχειο από πάνω τους). Είναι, όμως, έτσι; Πρέπει να πανηγυρίζουν;
Φανταστείτε, η Ελλάδα περνά την πέμπτη χρονιά βαθιάς ύφεσης, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, η κυβέρνηση παίρνει πολύ σκληρά μέτρα κι ετοιμάζει ένα ακόμη άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόλις 22,1%. Παρά το λαϊκισμό του, τη διγλωσσία του, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, η αντιπολίτευση δεν πείθει. Κανονικά θα έπρεπε να σαρώνει και να αφήνει 10 μονάδες πίσω τη ΝΔ. Όμως, παρ’ όλα αυτά το πολιτικό σκηνικό δεν είναι διαμορφωμένο ώστε να δείχνει μια σαφή στροφή προς ένα κόμμα. Και φυσικά δεν ευνοεί αυτή την ώρα προσφυγή στις κάλπες.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης, όπως κι ότι οι πολίτες έχουν απαξιώσει
πλήρως το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Όταν τα δύο πρώτα κόμματα δε συμπληρώνουν ούτε 45% μαζί, αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δικομματισμός που ξέραμε τέλος.
Η απαισιοδοξία και η κρίση εμπιστοσύνης είναι εμφανής, όπως και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει κι είναι σταθερά τρίτο κόμμα απλά γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί τους άλλους και οι Χρυσαγίτες τους φαίνονται «καινούργιοι». Μέγα λάθος αλλά πάμε παρακάτω.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 22,1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 20,1%. – να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε πριν την διάλυση των Ανεξάρτητων
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,3% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (6%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (5,5%), Δημοκρατική Αριστερά (4,4%), ΚΚΕ (4,2%) και Οικολόγοι Πράσινοι (2,4%). Άλλο κόμμα απαντά το 3,1%, Λευκό το 1,1%, Άκυρο το 6,3%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 22,9% των ερωτηθέντων.
Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη διαφορά και προηγείται με ποσοστό 28,7%, ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 26,1%, η Χρυσή Αυγή με 12,1%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7%, το ΚΚΕ 5,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1% και Άλλο Κόμμα 4%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 46,2% ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 29,5%, Κανένα Κόμμα με 14,9%, Άλλο Κόμμα με 5,9%, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% που απάντησε «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Παρ’ όλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας με ποσοστό 34,8% και ο κ. Τσίπρας, 31,1%, ενώ 33,6% απαντούν κανένας από τους δύο.
Eνδεικτικό του κλίματος που καταγράφει η δημοσκόπηση στην ελληνική κοινωνία είναι ότι στην ερώτηση «ποιες λέξεις εκφράζουν καλύτερα τα προσωπικά σας αισθήματα;», οι πολίτες δηλώνουν «απογοήτευση» σε ποσοστό 65,6%, «οργή» σε ποσοστό 64,1%, «φόβο» σε ποσοστό 48,1% και «ντροπή» σε ποσοστό 38,4%.
Στο ερώτημα για το πότε πιστεύουν οι πολίτες πως η χώρα θα ανακάμψει από την κρίση: Το 25,5% θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια, ενώ το 22,3% εκτιμά ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δέκα χρόνια και το 12,8% απαντά αφοπλιστικά «ποτέ». Οι πιο αισιόδοξοι (3,9%) πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα έρθει σε ένα χρόνο. Το 22,1% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στα επόμενα 2-5 χρόνια. Το 64,2% απαντά ότι μάλλον και σίγουρα δεν εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (70,9%) επιθυμεί -μάλλον και σίγουρα- να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Ένας στους δύο, όμως, διατηρεί αμφιβολίες για το εάν ήταν σωστή η απόφαση για ένταξη στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου