Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Ιταλία


 «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί απειλή για την Ιταλία και την Ευρώπη, οι οποίες, αντιθέτως, χρειάζονται σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. O Σούλτς πρόσθεσε ότι «πολλά από τα προβλήματα της Ιταλίας είναι αποτέλεσμα των δέκα ετών της πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, ενώ, σε σχέση με την απόφασή του Καβαλιέρε να ηγηθεί και πάλι της κεντροδεξιάς, τόνισε ότι «πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, συνδεδεμένο με τα ιδιαίτερα προβλήματά του».
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της πολιτικής κρίσης, δήλωσε ότι «θα εκφρασθεί αναλυτικά σε οκτώ ημέρες, επ΄ευκαιρία των ευχών των Χριστουγέννων προς τους ιθύνοντες των ιταλικών θεσμών».
 Σε σχέση με τυχόν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ο Ναπολιτάνο περιορίσθηκε να υπογραμμίσει:
«θα δούμε πως θα αντιδράσουν τη Δευτέρα οι αγορές».

Σημειώνεται πως σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου  άνοιξε με πτώση μεγαλύτερη του 2%.  Στις 09:10, μόλις δέκα λεπτά μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, ο δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 2,31% φτάνοντας τις 15.336 μονάδες.

Όσο για τον Μάριο Μόντι, στην συνομιλία του με τον διευθυντή της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι, δήλωσε ότι μετά τη ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησής του «νιώθει πως είναι σαφώς πιο ελεύθερος».
Kατά την άποψη πολλών αναλυτών μέσα στην εβδομάδα ο Μόντι θα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να δεχθεί την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού Κέντρου να συνεχίσει να λαμβάνει ενεργά μέρος στα πολιτικά δρώμενα.

Στο μεταξύ, ο  Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έπλεξε  την Κυρακή  το εγκώμιο του Μάριο Μόντι, ο οποίος ανακοίνωσε την επικείμενη παραίτησή του, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του "είναι άξια σεβασμού", ενώ αντιθέτως μίλησε ειρωνικά για τον απολογισμό του προκατόχου του Μόντι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
"Ο κ. Μόντι και η κυβέρνησή του ξανάδωσαν στην Ιταλία, η οποία είναι ένας σπουδαίος λαός και ένα σπουδαίο έθνος, την ακτινοβολία της και την τιμή της", δήλωσε ο Φαμπιούς στην εκπομπή Le grand jury RTL-Le Figaro-LCI.
ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου