Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αμετακίνητοι παραμένουν οι Σλοβένοι

Αμετακίνητοι παραμένουν οι Σλοβένοι Οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής ελίτ θα συνεχιστούν και το 2013 Το κύμα διαδηλώσεων κατά της πολιτικής ελίτ στη Σλοβενία, που άφησε το στίγμα του το Δεκέμβριο, θα συνεχιστεί και το 2013 θεωρεί το 85% των Σλοβένων και το 11% εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

Το 66% των Σλοβένων θεωρεί ότι ο στόχος των διαδηλώσεων δεν επιτεύχθηκε, το 27% πιστεύει ότι ο στόχος εκπληρώθηκε και το 7% δεν απάντησε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η έρευνα δείχνει ακόμη ότι οι Σλοβένοι είναι διχασμένοι στο θέμα της
πώλησης των κρατικών τραπεζών NLB και NKBM. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνεζ Σούστερτσιτς που προωθεί σχέδια πώλησης των δύο τραπεζών, το 40% τον στηρίζει και το 12% δηλώνει αναποφάσιστο.
Ταυτόχρονα, σε σχόλιο της εφημερίδας «Βέτσερ» του Μάριμπορ τονίζεται ότι λόγω επιδείνωσης της κρίσης διαδηλώσεις όπως αυτές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και σε ορισμένα άλλα κράτη που επλήγησαν από την κρίση, μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες.

"Η επιδείνωση της κρίσης θα αυξήσει τον αριθμό των κρατών, οι πολίτες των οποίων θα βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κατά των κυβερνήσεων και η πολιτική θα αντιδρά ακόμη πιο βάναυσα, καθώς ούτως ή άλλως προτείνει μόνον αυστηρά μέτρα λιτότητας, δηλαδή αυτό που υπαγορεύουν οι τραπεζίτες. Γι αυτό δεν αποκλείεται το 2013 να φύγουν από την πολιτική σκηνή κι άλλες κυβερνήσεις, με βάση το μοντέλο της Ελλάδας και της Ιταλίας, στις οποίες η διεθνής οικονομική ελίτ επέβαλε κυβερνήσεις τεχνοκρατών" σημειώνεται στο δημοσίευμα της «Βέτσερ».

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους των σλοβενικών πόλεων προκλήθηκαν από τη δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, αλλά και για τη σλοβενική πολιτική ανεξάρτητα από τα κομματικά της χρώματα, αναφέρει η εφημερίδα «Ντέλο».

Το τείχος μεταξύ σλοβενικής πολιτικής ελίτ και λαού δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό τονίζεται σε σχόλιο της εφημερίδας με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου Μπορούτ Παχόρ και την ομιλία του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας, ο οποίος κάλεσε τους Σλοβένους και τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν κατά των μέτρων εξόδου από την κρίση, ώστε να επιστρέψει η αισιοδοξία στη χώρα.

Το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) διαρκώς βρίσκει νέες υποτιμητικές λέξεις για να περιγράψει τους διαδηλωτές, κάτι που αποδεικνύει ότι το πολιτικό κατεστημένο και οι διαδηλωτές ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας.

Χαρακτηρισμοί όπως «νεοοσοσιαλιστές», «ζόμπι» και «μισθοφόροι» δεν είναι μόνον αποτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του SDS δεν φαίνεται να κατανοεί τη φύση των διαδηλώσεων, τονίζεται στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Μαμά, πάμε να δούμε τα ζόμπι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου