Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος: Θύελλα για Χριστόφια



Ξεκίνησαν και στη μνημονιακή πλέον Κύπρο οι αντιδράσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αρχίζουν να προκαλούν δυνατούς κραδασμούς στον κοινωνικό ιστό. Τα δημοσιεύματα του Τύπου στις χθεσινές κυπριακές εφημερίδες είναι ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μεγαλόνησο και φέρνει στο μυαλό βήμα-βήμα όσα ζούμε και στη χώρα μας από την επιβολή των μέτρων που επιτάσσουν τα μνημόνια των διεθνών πιστωτών. Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Κλαίει επί ερειπίων» αναφέρει ότι ενώπιον των συντρόφων του, μελών της ΠΕΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλαψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι πάντα ήθελε το καλό των απλών ανθρώπων, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται η θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε επιστολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδη για εξαίρεση των υπαλλήλων της Κεντρικής από τις περικοπές μισθών.

«Η Σημερινή» έγραφε στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Βαρύς ο πέλεκυς θα πέσει στους ιδιοκτήτες
ακίνητης περιουσίας» πως καθίσταται ασύμφορη πλέον η κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας και άλλης ακίνητης περιουσίας με τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

«Ο Φιλελεύθερος» είχε κύριο τίτλο «Αυξήσεις φόρων με διάταγμα» και αναφέρει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες τρία μνημονιακά νομοσχέδια, τα πρώτα από σύνολο 23 και αυτοδεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει και υπερψηφίσει τα υπόλοιπα την ερχόμενη Τετάρτη.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εγκρίθηκαν περικοπές-φόροι» επισημαίνει ότι χωρίς τροπολογίες ψηφίστηκαν τα πρώτα τρία νομοσχέδια, ενώ αρχίζει η διαδικασία ψήφισης των μέτρων που προβλέπονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» στο κύριο θέμα της με τίτλο «ΑΚΕΛική Λαίλαπα» αναφέρεται σε «φτώχεια και μιζέρια στη δίκαιη κοινωνία του Χριστόφια» και στους φόρους και στις περικοπές πριν από το μνημόνιο «από τη φιλολαϊκή κυβέρνηση». Αλλού τονίζει πως έρχεται κοινωνική αναταραχή λόγω του δυσβάσταχτου βάρους της οικονομικής κρίσης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» αναφέρεται στο κύριο θέμα της με τίτλο «Κατακλυσμός φόρων» στη χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίων για αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, των προϊόντων καπνού και του αλκοόλ, καθώς και για αύξηση του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου