Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Πανίσχυρες παραμένουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία

Η κυβέρνηση της Συρίας έλαβε αποστάσεις σήμερα από τα σχόλια του αντιπροέδρου της χώρας, κατά τον οποίον καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές μπορεί να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι ακόμη πανίσχυρες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σαράα—ο οποίος δεν βρίσκεται στον στενό κύκλο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ—είχε υποστηρίξει σε έντυπη συνέντευξή του πως η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας καθώς καμία πλευρά, ούτε οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, ούτε οι κυβερνητικές δυνάμεις, μπορούν να επικρατήσουν στρατιωτικά.
«Υπάρχουν 23 εκατ. άνθρωποι στη Συρία, ο καθένας με την προσωπική του άποψη, αυτή ήταν μία από
τις 23 εκατ. απόψεις», υποστήριξε ο υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Ουμράν αλ Ζαάμπι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δαμασκό.
Ο Ζαάμπι υπογράμμισε στους δημοσιογράφους πως ο συριακός στρατός παραμένει ισχυρός παρά μία μακρά σειρά από προελάσεις και καταλήψεις εδαφών από τις ανταρτικές ομάδες σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος υπαινίχθηκε πως πολλές αναφορές για επιτυχίες των ανταρτών είναι «φαντασιοπληξίες, δημοσιογραφικού σκοπού νίκες».
«Έχω να δώσω μία γενική συμβουλή σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται τον διάλογο: τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Βιαστείτε και αρχίστε να κινείσθε προς την κατεύθυνση μίας πολιτικής λύσης», πρόσθεσε ο Ζαάμπι.
«Αυτά τα στρατιωτικά εγχειρήματα για να ανατραπεί η κυβέρνηση, για να εκδιωχθεί ο πρόεδρος, για την κατάληψη της πρωτεύουσας, ξεχάστε τα. Αυτή είναι η συμβουλή μου», διεμήνυσε ο ίδιος.
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως η Συρία ουδέποτε θα χρησιμοποιήσει τα χημικά της όπλα, εάν έχει, σε οποιοδήποτε σημείο μέσα, ή έξω, από τη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει σαφώς πως δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, που δηλώνουν ότι διαπιστώνονται σχετικές προετοιμασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου