Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σλοβενία: Βίαια επεισόδια με τραυματίες

Σλοβενία: Βίαια επεισόδια με τραυματίεςΈκρυθμη ήταν χθες η κατάσταση στο Μάριμπορ, με το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του δημάρχου της πόλης Φρανκ Κάνγκλερ, τον οποίο βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.
Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες κατά του Δημαρχείου, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, ππροκειμένου να διαλύσουν το πλήθος. Κι ενώ πολλοί διαδηλωτές επέλεξαν να αποχωρήσουν μετά το ξέσπασμα βίας, συγκρούσεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της πόλης έως αργά χθες το βράδυ.
Η κατάσταση στο Μάριμπορ βγήκε εκτός ελέγχου γύρω στις 7 χθες το απόγευμα, όταν περίπου 10.000 διαδηλωτές κινήθηκαν προς το Δημαρχείο και άρχισαν να πετούν πέτρες, μπουκάλια και άλλα
αντικείμενα. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση, απωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος και καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ενώ χρειάστηκαν ενισχύσεις, ακόμη και με ελικόπτερο, ουτώς ώστε να αντιμετωπιστεί μια ομάδα ταραξιών, που φέρεται να επιτέθηκε στην αστυνομία με πέτρες και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι αστυνομικοί  προέβησαν σε συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν την πλήρη αναχαίτιση των βίαιων συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται γύρω στις 10 χθες το βράδυ, ενώ μέχρι τις 9 είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο UKC του Μάριμπορ εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και πέντε αστυνομικοί, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση, που ξεκίνησε ειρηνικά στην πλατεία Τργκ Σβόμποντε, φωνάζοντας διάφορα συνθήματα κατά του δημάρχου, ο οποίος επανέλαβε, σήμερα, πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Σλοβενίας, μεταξύ αυτών και στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, χωρίς να αναφερθούν εκτεταμένα επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου