Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Κνίτης που κατεδάφισε το Εργασιακό και την Υγεία

1993: Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στο σαλόνι του σπιτιού του συγγραφέα Νίκου Θέμελη μια ομάδα νέων επιστημόνων συνεδριάζει για τις επιλογές των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, από την οπτική γωνία που ο Κώστας Σημίτης έβλεπε τα πράγματα.
Στην συζήτηση πρωτοστατεί ο δικηγόρος τότε Ανδρέας Λοβέρδος.

2012: Ο βουλευτής που έχει θητεύσει σε αρκετά υπουργεία και έχει εκλεγεί πρώτος σε ψήφους στη Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ιδρύει δική του κίνηση και διαγράφεται τυπικά και ουσιαστικά από το Κίνημα ολοκληρώνοντας μια πορεία 20 ετών.

Στο μεσοδιάστημα αυτών των ετών ο κ. Λοβέρδος από χαρισματικός δικηγόρος

και πανεπιστημιακός μεταπήδησε στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, έγινε βουλευτής και υπουργός. Ως φοιτητής της Νομικής Θεσσαλονίκης ο… επαναστάτης Ανδρέας από την Πάτρα, όπως τον αποκαλούσαν οι συμφοιτητές του, ήταν στέλεχος της ΚΝΕ και μάλιστα θερμός υποστηρικτής των αριστερών πεποιθήσεων.

Ανεμίζοντας τις κόκκινες παντιέρες της ΚΝΕ σε εκδηλώσεις της Νομικής, αντάλλασε… ανατρεπτικές απόψεις σε φοιτητικά στέκια της Θεσσαλονίκης με τους Γιώργο Ηλιόπουλο (διευθυντή σήμερα του πολιτικού του γραφείου), Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Καστανίδη.

Συχνοί ήταν και οι καυγάδες τους μεταξύ καπνού και αλκοόλ για το ποιος ανήρ της παρέας είχε την πιο γρήγορη μηχανή (μάλλον ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς όλα του τα χρήματα τα ξόδευε στο μεγάλο του μέχρι σήμερα πάθος, τις γρήγορες μηχανές ) ή για τον αν ο διαιτητής σε πρόσφατο αγώνα αδίκησε τον Ολυμπιακό (γνωστός φίλαθλος). Μπορεί οι εν λόγω φιλίες με τους Πασπίτες να τον επηρέασαν, η γνωριμία του με έναν διανοούμενο, όμως, ήταν η αφορμή για την… αποστασιοποίησή του Ανδρέα Λοβέρδου από την ΚΝΕ.

Έχοντας αφήσει πίσω του τα φοιτητικά έδρανα, ο πολιτικός λόγος και οι ιδεολογικές απόψεις του φίλου του και συγγραφέα Νίκου Θέμελη τον ωθούν σε έντονα φλερτ με την κεντροαριστερά. Συζητώντας για ώρες σε εστιατόρια των Βρυξελλών, το 1981,όταν και γνωρίστηκαν, ο συγγραφέας μεταδίδει στον νεαρό καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Ανδρέα, το μικρόβιο της πολιτικής.

«Ο Νίκος με έπεισε το 1996 να αφήσω το Πανεπιστήμιο και τη δικηγορία και να ασχοληθώ με την πολιτική. Έως σχεδόν τις τελευταίες μέρες της ζωής του μιλούσαμε πολιτικά» έχει δηλώσει ο κ. Λοβέρδος. Στην… μάχη της ψήφου, ωστόσο, τον «έριξε» ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο κ. Σημίτης είχαν στενές φιλικές σχέσεις και ενστερνίζονταν το ίδιο πολιτικό όραμα για τη χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός το 2000 τον στηρίζει θερμά και τον «κατεβάζει» υποψήφιο βουλευτή. Στις εκλογές εκείνες εκλέγεται βουλευτής Β’ Αθηνών στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Δύο χρόνια αργότερα είναι υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία και η θητεία του «δικαιώνει» πλήρως τον κ. Σημίτη.

Η απήχηση του κ. Λοβέρδου εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ διογκώνεται, ο πολιτικός του λόγος μεστώνει και η δημοφιλία του στους «πράσινους» ψηφοφόρους μετράται πλέον σε πρωτιές στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών.

Επί Γιώργου Παπανδρέου οι υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου κρίνεται τουλάχιστον απαραίτητη για την κυβέρνηση και στις 6 Οκτωβρίου 2009 ο Γ. Παπανδρέου τον διορίζει υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Σεπτέμβριο του 2010 έως και τον Μάιο του 2012 διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου όπως έχει δηλώσει «επιχείρησε να αντιταχθεί σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της δημόσιας υγείας».

Η… ΡΙΚΣΥΥ με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Η ρήξη στις σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην από χτες βουλευτή του κόμματος εκκολάπτεται εδώ και αρκετούς μήνες ώσπου να καταλήξει στην οριστική… ΡΙΚΣΣΥ. Τα πρώτα αχνά σημάδια της ψύχρανσης του κ. Λοβέρδου με το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 2011 όταν σε άρθρο με το οποίο ζητούσαν να σπάσουν τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και να ηττηθούν οι πολιτικοσυνδικαλιστικές συστοιχίες που αναπτύχθηκαν, οι υπουργοί τότε Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος αντιτάχθηκαν απέναντι στο… παλιό ΠΑΣΟΚ.

Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος στήριξε ένθερμα και δημόσια πολλάκις (το 2007 και πρόσφατα) την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του κόμματος, οι σχέσεις τους δεν μακροημέρευσαν, αν και πολλά «πράσινα» στελέχη στοιχημάτιζαν ότι θα συμπορεύονται το «τέλος». Οι διαφωνίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Λοβέρδος δεν έβλεπε σοσιαλδημοκρατική έκφραση στο ΠΑΣΟΚ, η αποστασιοποίηση του ήταν κάτι παραπάνω από γνωστή και αισθητή στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρώην υπουργός κλιμάκωνε τους τόνους απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόσφατα, είχε θίξει και το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σε συνεντεύξεις του. Με την ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» ήταν αναμενόμενο ότι η επιλογή διαφορετικών δρόμων θα επισφραγιζόταν με τη διαγραφή του. Ήταν όμως κάτι που μάλλον ο ίδιος επέλεξε…

 
Αναστασία Γαλάνη
http://newpost.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου