Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο μεταβατικός πρόεδρος Τραορέ διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Σισοκό

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μαλί, Ντιονκουντά Τραορέ, διόρισε πρωθυπουργό τον Ντιανγκό Σισοκό, πρώην γενικό γραμματέα της προεδρίας της χώρας, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Μαλί.

Ο Σισοκό θα αντικαταστήσει τον Μοντίμπο Ντιαρά, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη σύλληψή του κατόπιν εντολής του λοχαγού Αμαντού Χάγια Σανόγκο, του επικεφαλής των πραξικοπηματιών οι οποίοι είχαν ανατρέψει τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ τον Μάρτιο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του Ντιαρά και ότι θα διόριζε τον διάδοχό του εντός 24 ωρών. 
Την καταδίκη τους για την αναγκαστική παραίτηση του πρωθυπουργού εξέφρασαν σήμερα ο ΟΗΕ, οι
ΗΠΑ και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την "ανησυχία" του για την ενέργεια αυτή των πραξικοπηματιών και ζήτησε "για άλλη μία φορά να σταματήσει η ανάμειξη των στρατιωτικών στην πολιτική". 

Στην ίδια κατεύθυνση το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ "καταδίκασε την ενέργεια αυτή της στρατιωτικής χούντας" και κάλεσε τους πραξικοπηματίες να "σταματήσουν τη διαρκή τους ανάμειξη στις πολιτικές και κυβερνητικές υποθέσεις του Μαλί", σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ.

Η ίδια καταδίκασε την "οπισθοδρόμηση" αυτή για τη δημοκρατική μετάβαση στο Μαλί και δεσμεύτηκε "μάλλον για αποφάσεις αυτήν την εβδομάδα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας δηλώνει "έτοιμο να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων επικεντρωμένες κυρώσεις κατά αυτών που εμποδίζουν την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και ενεργούν για να υπονομεύσουν την σταθερότητα στο Μαλί".
Παράλληλα και η ECOWAS καταδίκασε "τις μηχανορραφίες" των στρατιωτικών στο Μαλί και ζήτησε την εγκαθίδρυση μιας "αντιπροσωπευτικής" κυβέρνησης. 
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου