Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η διαδρομή των παραμυθιών ανά τους αιώνες


Η διαδρομή των παραμυθιών διαμέσου των αιώνων, από την εποχή της πρώτης έκδοσης λαϊκών αφηγήσεων- τους μεγάλους παραμυθάδες και μέχρι τις σύγχρονες λογοτεχνικές και εικαστικές δημιουργίες- παρουσιάζεται σε έκθεση στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Την έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα» και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ (1812), συνδιοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο
Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και το Ίδρυμα Ευγενίδου.
 Στην έκθεση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις παραμυθιών του 19ου και 20ου αιώνα από τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, περιλαμβάνονται αφιέρωμα στη ζωή και το έργο των αδελφών Γκριμ, πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Περό, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ, τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό ελληνικών και ξένων παραμυθιών, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από τα παραμύθια.
 «Η έκθεση αντιλαμβάνεται τα παραμύθια ως μια πραγματικότητα που διαρκώς αλλάζει μέσα στον χρόνο. Τα παραμύθια μετασχηματίζονται μέσα στον χρόνο, αλλάζουν φορείς και μέσα διάδοσης και άρα αλλάζουν περιεχόμενο», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελήτρια της έκθεσης, Μάνια Καπλάνογλου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης οι διοργανωτές κάνουν έκκληση στους επισκέπτες να φέρνουν στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν σε σχολικές βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών.

ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου