Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΣΠΟΥΔΕΣ - ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Οκτώ ειδικότητες των ΤΕΙ με εργασιακό μέλλον

Οκτώ ειδικότητες των ΤΕΙ με εργασιακό μέλλον
 Αντίδοτο στην ανεργία αποτελούν οι σπουδές σε μία σειρά τμημάτων που προσφέρουν εξειδίκευση σε σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα.
Πρόκειται για τμήματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τις νέες τεχνολογίες, την εσωτερική διακόσμηση, τον σχεδιασμό αντικειμένων, τη μηχανολογία, την τεχνολογία τροφίμων και ποτών, τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τη φωτογραφία, τη ναυπηγική, κ.ά. για τα οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Στο σημερινό «Εθνος - Παιδεία» παρουσιάζουμε ορισμένα από αυτά τα τμήματα, προκειμένου να γνωρίζουν οι υποψήφιοι το ακριβές αντικείμενο των σπουδών αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται
στην αγορά εργασίας. Ενα άλλο πλεονέκτημα που έχουν τα τμήματα που παρουσιάζουμε είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής είναι προσιτές για την πλειονότητα των υποψηφίων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται πάνω από 12.000 μόρια.
Ειδικότερα, για τις σχολές που θα διαβάσετε στο σημερινό αφιέρωμα, οι βάσεις κυμαίνονται από 8.841 έως 17.045 μόρια. Στα τμήματα Τροφίμων που εδρεύουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Καλαμάτα, οι βάσεις κυμαίνονται μεταξύ 8.841 (Καλαμάτα) έως και 12.163 (Αθήνας). Για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 11.495 και στο αντίστοιχο τμήμα της Λάρισας στα 9.377.
Αναφορικά με το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Αθήνας, η βάση το 2012 έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αφού οι υποψήφιοι χρειάστηκαν μόλις 11.310 μόρια. Αρκετά υψηλότερη (εξαιτίας και του ειδικού μαθήματος στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι) ήταν η βάση στη σχολή Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων Αθήνας (17.045 μόρια). Αντίθετα, για το τμήμα του ΤΕΙ Σερρών, οι υποψήφιοι δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 12.552. Στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης η βάση ήταν 14.461 μόρια ενώ στο τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας στα 12.020.
Οκτώ ειδικότητες των ΤΕΙ με εργασιακό μέλλον
Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (ΤΕΙ Αθήνας)
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των ιατρικών οργάνων, με τη διαδικασία παραγωγής ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών, καθώς και με την εμπορία, τη συντήρηση, την επισκευή και τη θέση σε ετοιμότητα λειτουργίας αυτών με τη συνεργασία ενδεχομένως και άλλων ειδικών επιστημόνων (ιατρών, ακτινοφυσικών, βιοχημικών). Μπορούν να απασχολούνται στα παρακάτω αντικείμενα:
  • Παραγωγή ή εμπορία πάσης φύσεως ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών.
  • Επισκευή, συντήρηση, ανακατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, οργάνων, συσκευών βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος καθώς και λεπτομηχανισμών.
  • Εξασφάλιση στον τομέα των νοσοκομείων, σε συνεργασία ίσως με άλλους ειδικούς επιστήμονες.
Το προφίλ τους
Συντήρηση αρχαιοτήτων και διακόσμηση
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΤΕΙ Αθήνας): Η βάση στο συγκεκριμένο τμήμα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 14.461 μόρια. Εργο των αποφοίτων είναι να κατανοήσουν τις ιδιότητες των αντικειμένων ιστορικής και καλλιτεχνικής σπουδαιότητας, με σκοπό να παρεμποδίσουν τη φθορά τους, να ενισχύσουν την ικανότητά τους να διακρίνουν τι είναι γνήσιο και τι είναι πλαστό, να διευκολύνουν όλους τους χρήστες των αντικειμένων και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην απρόσκοπτη προσέγγισή τους.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εργάζονται σε μουσεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ιδιωτικές εταιρείες συντήρησης ή ανεξάρτητα, με σκοπό την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Στις αρμοδιότητές τους ανήκουν:
  • Η τεχνική εξέταση, συντήρηση και αποκατάσταση αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης.
  • Η εκπόνηση μελετών συντήρησης και αποκατάστασης αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης.
  • Η σύνταξη μελετών ή εκθέσεων για την οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης.
  • Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συντήρησης, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς κλάδους και ιδρύματα.
  • Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (ΤΕΙ Αθήνας και Σερρών): Εχει ως γνωστικό αντικείμενο τη θεωρία και την πρακτική της Αρχιτεκτονικής και Design Εσωτερικών Χώρων, της Διαμόρφωσης Εξωτερικών Χώρων μικρής κλίμακας, του Βιομηχανικού Σχεδιασμού (Design) προϊόντων χρήσης, καθώς και του συνόλου των Εφαρμοσμένων Διακοσμητικών Τεχνών. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να ασχοληθούν είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και καλλιτέχνες στον σχεδιασμό (Design), στη μελέτη (λειτουργική, χρηστική αισθητική) και την εφαρμογή κάθε είδους εσωτερικού χώρου, διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων μικρής κλίμακας, π.χ. πλατείες, υπαίθριοι χώροι και εγκαταστάσεις.
Στη διαμόρφωση αυτή περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός κατασκευών μικρής κλίμακας, όπως υπόστεγα, πέργκολες, περίπτερα εκθέσεων, τηλεφωνικοί θάλαμοι κ.λπ. Σχεδιασμού επίπλων, κάθε είδους βιομηχανικά παραγόμενων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων παραγομένων εν σειρά ή σε περιορισμένο αριθμό. Διακοσμητικών αντικειμένων, συνθέσεων και επιφανειών χώρου. Η διάρκεια των σπουδών στο τμήμα είναι τέσσερα (4) χρόνια που χωρίζονται σε οκτώ (8) διδακτικά εξάμηνα, όπου περιλαμβάνεται η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και η πρακτική άσκηση στο επάγγελμα.
Τμήμα Αυτοματισμού (Θεσσαλονίκης - Πειραιά)
Ο απόφοιτος αποκτά γνώσεις ηλεκτρονικής, προγραμματισμού Η/Υ, θεωρίας συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρολογίας και μηχανοτρονικής: εφαρμόζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και χειρισμού ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών μηχανών κ.λπ., καθώς και τον αυτόματο έλεγχο αυτών. Πραγματοποιεί εκτιμήσεις και επιμετρήσεις έργων, τα οποία ανήκουν σε συστήματα που περιέχουν στοιχεία αυτόματου ελέγχου και πραγματογνωμοσύνες σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω. Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων που αφορούν συστήματα αυτόματου ελέγχου ή, γενικότερα, συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, υπολογιστικά, μηχανοτρονικά κ.λπ., στο πλαίσιο δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιρειών δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.
Χρησιμοποιεί, προγραμματίζει, συντηρεί, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές, μικροϋπολογιστές, μικροελεγκτές, PLCs, CNCs, ρομποτικές συσκευές και γενικά εξοπλισμό που υλοποιεί μεθόδους και αλγορίθμους αυτόματου ελέγχου. Ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί στη βιομηχανία, στον τομέα των υπηρεσιών και στην εκπαίδευση καθώς επίσης να συνεχίσει τις σπουδές σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Δύο πολλά υποσχόμενα τμήματα
Τροφίμων και Οινολογίας
Τμήμα Τροφίμων ΤΕΙ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καλαμάτας): Οι σπουδαστές μαθαίνουν να εφαρμόζουν και να αυξάνουν τη γνώση επί της σύνθεσης των τροφίμων, με όρους την ποιότητα και την ασφάλειά τους, να εκτιμούν ποσοτικά την απόδοση του εξοπλισμού επεξεργασίας, να υποδεικνύουν, με βάση τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, κατάλληλο εξοπλισμό και διεργασίες παραγωγής και να χρησιμοποιούν ποσοτικές τεχνικές για την εκτίμηση παραγόντων ασφάλειας και ποιότητας. Να είναι υπεύθυνοι για την επιλογή, εξειδίκευση, εγκαθίδρυση και τον σχεδιασμό της συνο- λικής διαδικασίας παραγωγής, καθώς και για τον λειτουργικό σχεδιασμό των διεργασιών τροφίμων. Να αναπτύσσουν και να εκτελούν χημικές, φυσικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές αναλύσεις, για την εκτίμηση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και μεθόδους ελέγχου για όλους τους μικρο- οργανισμούς των τροφίμων (παθο- γό­νους, αλλοιογόνους, ζυμώσεις). Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά ή ως αυτοαπασχολούμενοι ως εξής: στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων, καθώς και στις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίμων. Σε εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών.
Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ Αθήνας: Πρόκειται για ένα τμήμα «διαμάντι» που μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματικά τους αποφοίτους τους. Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει τεράστιες εκτάσεις με αμπελώνες, εξαιρετική ποιότητα κρασιών που εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού και ιδανικό κλίμα για τα αμπέλια. Η εισαγωγή στο τμήμα αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία, όμως σίγουρα θέλει φοιτητές οι οποίοι να έχουν μεράκι για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί απόφοιτοι του τμήματος έχουν πραγματικά διαπρέψει επαγγελματικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που αυτήν τη στιγμή, λόγω και της κρίσης, απασχολούνται σε τεράστιες επιχειρήσεις σε Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.ά. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται ως Οινολόγοι και Τεχνολόγοι Ποτών, ιδίως στους ακόλουθους τομείς: παραγωγή, επεξεργασία, διασφάλιση της ποιότητας, πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας και ποιοτικός έλεγχος των αμπελοοινικών προϊόντων, των ποτών και του νερού. Συσκευασία, αποθήκευση, συντήρηση, διακίνηση και εμπορία οίνων, ποτών και νερού. Οργάνωση αμπελοοινικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων ζυθοποιίας και ποτοποιίας. Ιδρυση και λειτουργία εργαστηρίων γευσιγνωσίας οίνων και αλκοολούχων ποτών, εργαστηρίων ανάλυσης ποτών, καθώς και εργαστηρίων ελέγχου οινικών αποβλήτων και υδάτων.
TEI Πειραιά
Πολιτικών Δομικών Έργων
Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος αφορά τις εφαρμογές που άπτονται της μελέτης, της κατασκευής και της διαχείρισης δημόσιων και ιδιωτικών έργων Πολιτικού Μηχανικού μικρής ή μεγάλης κλίμακας, εντεταγμένων στο ευρύτερο πλαίσιο των κτιριολογικών προδιαγραφών και των κτιριοδομικών/πολεοδομικών κανονισμών, των Ευρωκωδίκων Σχεδιασμού και των σε ισχύ Αντισεισμικών Κανονισμών, καθώς και των απαιτήσεων για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των παραπάνω έργων. Οι σπουδές είναι διάρκειας οκτώ (8) εξαμήνων και περιλαμβάνουν υποχρεωτική εξάμηνη. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο, καθώς και τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να απασχολούνται ως πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Δομικών Εργων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δομικά έργα μικρής ή μεγάλης κλίμακας.
TEI Αθήνας
Ενεργειακής Τεχνολογίας
ΤΕΙ Αθήνας: Καλύπτει τα πεδία των επιστημών στους τομείς Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας και ειδικότερα την Ενεργειακή Μηχανολογία και Ενεργειακή Ηλεκτρολογία. Πέραν των γνώσεων που περιλαμβάνονται στους ανωτέρω τομείς, δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση των συμβατικών, ανανεώσιμων και νέων πηγών ενέργειας, σε παραγωγή, μετατροπή, μεταφορά, αποθήκευση, έλεγχο και χρήση της ενέργειας, καθώς και σε διαχείριση, εξοικονόμηση και περιβαλλοντική θεώρηση της ενέργειας. Ο πτυχιούχος του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας μπορεί να σταδιοδρομήσει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους των κλασικών Τμημάτων Μηχανολογίας ή Ηλεκτρολογίας, ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών που έχει επιλέξει έχοντας το πλεονέκτημα της σφαιρικής γνώσης σε ενεργειακά θέματα. Το πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας αποτελεί ένα καλό εφόδιο για μια ευρεία επιλογή θέσεων εργασίας, καθώς και για τη συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μπορούν επίσης να απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε θέσεις στη βιομηχανία, σε γραφεία μελετών, σε εταιρείες κατασκευής έργων ή συντήρησης μηχανολογικού ή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σε επιχειρήσεις εμπορίας εξοπλισμού ενεργειακής τεχνολογίας, σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε οργανισμούς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.
MIXAΛHΣ NIBOΛIANITHΣ
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου