Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΕΥΤΕΡΑ Ημέρα κρίσης για τράπεζες και επαναγορά ομολόγων

Ημέρα κρίσης για τράπεζες και επαναγορά ομολόγων
Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ πρόκειται να ανακοινώσει τους όρους επαναγοράς του ελληνικού χρέους, εντός της ημέρας -εκτός απροόπτου- θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, ενώ o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στο Eurogroup, για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οι ελληνικές τράπεζες, τα hedge funds, οι ξένοι επενδυτές και οι αγορές, περιμένουν την εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί την 12η Δεκεμβρίου.
Στόχος είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα να εξασφαλίσει καθαρή μείωση του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 20δισ ευρώ, ώστε να μπορέσει να εκτελεστεί, χωρίς περιπλοκές η συμφωνία της 26ης Νοεμβρίου
Αφού λοιπόν σήμερα ανακοινωθούν οι προϋποθέσεις του σχεδίου επαναγοράς ελληνικού χρέους,
θα ανοίξει και το βιβλίο προσφορών, σε τιμές που ενδεικτικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις τιμές κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.
Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοικτό 5 ημέρες, και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρχει οριστική εικόνα για το ύψος των προσφορών που εκδηλώθηκαν, αλλά και για το εύρος των τιμών (που αφορούν τις 20 σειρές ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία)
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν η τιμή θα είναι fix (για κάθε σειρά ομολόγων) ή θα καθοριστεί ανάλογα με τις προσφορές.
Η αγορά εκτιμά, ότι θα καθορισθεί μία κατώτατη τιμή και θα παρέχονται εγγυήσεις πως θα πληρωθεί. Και επειδή οι λήξεις είναι από το 2023 μέχρι το 2042 οι τιμές θα παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τη λήξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 23 Νοεμβρίου, το ομόλογο λήξης 2023 είχε τιμή 34,41 λεπτά ανά ευρώ και η λήξη του 2042 είχε τιμή 25,41.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, στην διαδικασία επαναγοράς ομολόγων και αυτό παρά το γεγονός ότι συμμετέχοντας θα εγγράψουν υψηλές ζημιές και θα επιβαρύνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.
Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες Εθνική-Eurobank, Alpha και Πειραιώς-ΑΤΕ κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 12,8δισ ευρώ, αν η τιμή επαναγοράς καθοριστεί στο εύρος του 30% τότε οι τίτλοι αυτοί θα πωληθούν με ζημία της τάξης του 65%-70%.
H ευρωζώνη αναμένει τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και εκφράζει την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες από το πρόγραμμα επαναγοράς.
Πάντως, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, πηγές της ευρωζώνης καθιστούν σαφές ότι αν η διαφορά είναι μικρή τότε θα καλυφθεί σχετικά εύκολα. Και διευκρινίζουν με νόημα πως σε περίπτωση αποτυχίας η ευρωζώνη «δε θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα».
Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup- εντός του Δεκεμβρίου- καθώς δεν υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό «σχέδιο Β».
Στο σημερινό Eurogroup- «όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς», με ευθύνη της Αθήνας- ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Επί του ζητήματος αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Η ευρωζώνη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ δε θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας μας και «εργάζεται για τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Επίσης στο Eurogroup θα εξεταστεί διεξοδικά και το ζήτημα της Κύπρου, καθώς η τρόικα θα παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και τα χρονοδιαγράμματα για την οριστική σύνταξη του μνημονίου. 

Της Έφης Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου