Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Το στοίχημα του πρωθυπουργού: Επενδυτική εκστρατεία Σαμαρά, εντός και εκτός συνόρων


Τον αναπτυξιακό δρόμο για την οικονομία έχει αποφασίσει να χαράξει ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την επιτυχή έκβαση για την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2013.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, μετά και την πλήρη απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ. Και αυτό αναμένεται να προτάξει στις επαφές που θα έχει ήδη από αύριο το πρωί κιόλας με τους επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.
Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των 15 μεγαλύτερων πολυεθνικών, όπως η
Vodafone, η Unilever, η Procter & Gamble, η Παπαστράτος-Philip Morris κ.ά. προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες και να καταρτίσουν μια «εθνική στρατηγική» ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας. Η συμφωνία της Cosco Ελλάδος με την αμερικανική εταιρία πληροφορικής HP, για να καταστεί ο Πειραιάς το κέντρο διανομής της για όλη την Ευρώπη, η παραγωγή νέων κωδικών προϊόντων της Unilever, αλλά και η νέα επένδυση της Παπαστράτος-Philip Morris στη χώρα μας δημιουργούν ένα θετικό κλίμα και αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να το ενισχύσει, επιδιώκοντας πρωτίστως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Invest In Greece. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «ΤτΚ» κορυφαία κυβερνητική πηγή, «δεν θέλουμε μόνο να προσελκύσουμε νέους επενδυτές, αλλά να ενεργοποιήσουμε και όσους είναι ήδη στη χώρα μας».
Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι «περνούμε στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη». Αυτό το μήνυμα μετέφερε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο κ. Νότης Μηταράκης είχαν διεξοδικές επαφές με το Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών, ο οποίος τους κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης φέρεται να δέχτηκε σαφείς προτάσεις για επενδυτικά σχέδια. Ενέργεια, φυσικοί πόροι, διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές είναι μερικοί από τους τομείς που «έλκουν» τους Γερμανούς επιχειρηματίες.
Σε δεύτερο χρόνο, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει την παγκόσμια περιοδεία του πρωθυπουργού και κλιμακίου κορυφαίων υπουργών, επιχειρηματιών και αξιωματούχων. Μπορεί η επίσκεψη στο Κατάρ να αναβλήθηκε τον Νοέμβριο λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στο Eurogroup, ο κ. Σαμαράς όμως σκοπεύει με τον καινούργιο χρόνο να μεταβεί και στη Μόσχα για να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, και στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τη νέα ηγεσία της Κίνας, υπό τον κ. Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Χου Ζιντάο στην προεδρία της Κίνας τον ερχόμενο Μάρτιο.
Αλλά και η επίσκεψη στο Κατάρ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2013 και εκτιμάται ότι θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί και οι αξιωματούχοι του σε συγκεκριμένες προτάσεις και επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας.
Το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate, με την αξιοποίηση του Ελληνικού και την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως και τις γύρω εκτάσεις στο τόξο Σούνιο-Φάληρο, έχει ποικιλοτρόπως εκδηλωθεί. Στο Ελληνικό εξάλλου ως ενδιαφερόμενοι έχει εμφανιστεί η Qatar Investment Authority, το κρατικό fund του εμιράτου του Κατάρ, με ενεργητικό 60 δισ. δολάρια.
Πλέον, φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον του εμιράτου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και αφορά στην αμυντική βιομηχανία, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην Ντόχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

 «Βλέπουν» Ελλάδα τουλάχιστον 50 κινεζικές επιχειρήσεις
Τις επενδυτικές γέφυρες και με την Κίνα θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση. Και βρίσκει πρόσφορο έδαφος, το οποίο μένει να σπαρθεί, από τουλάχιστον 50 κινεζικές επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σαγκάη με θέμα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προωθεί η Αθήνα.
Η πρόταση για ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 50 κινεζικών επιχειρήσεων, με την China Daily να κάνει αναφορά στην επιτυχημένη παρουσία του κινεζικού κολοσσού της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπου δραστηριοποιείται περισσότερα από δύο χρόνια.
O επικεφαλής του νέου επενδυτικού κεφαλαίου Shanghai International Globan Acquisition Fund, κ. Cheng Baoliang, το οποίο θα διαχειρίζεται έως και 2 δισ. δολάρια, βρήκε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας σε υψηλό βαθμό συμπληρωματικές σε εκείνες τις εταιρίες του στη Σαγκάη και εξέφρασε ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό και τους φυσικούς πόρους.
Τομείς όπως οι λιμενικές υποδομές και κυρίως σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, αλλά και ο τουρισμός είναι οι δύο πυλώνες με τους οποίους «φλερτάρουν» οι Κινέζοι, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για το real estate με «φιλέτα» όπως τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ακόμη και νησιά.
Μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στις εργασίες του φόρουμ, εκδηλώνοντας το επενδυτικό τους ενδιαφέρον, ήταν η Industrial and Commercial Bank of China, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρία στον τομέα τροφίμων Cofco, η Fosun, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία πολλαπλών δραστηριοτήτων/conglomerate της Κίνας και βασικός μέτοχος της Folli Follie, η Rongsheng Shipbuilding Industries, το Yurun Group (Jiangsu), Hony Capital, Landsea Estate κ.ά.
Οι Κινέζοι ίσως «κονταροχτυπηθούν» με τους Ρώσους για τις υποδομές, καθώς η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται μόνο για την Ενέργεια. Σιδηρόδρομος και λιμάνια εκτιμάται ότι βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Ρώσων επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλουν να συνδυάσουν επενδυτικά τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, άρα δυνητικά ενδιαφέρονται και για τον ΟΛΘ. Στόχος τους να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη το διαμετακομιστικό κέντρο τους στην Ευρώπη, δίνοντας «έξοδο» για τα προϊόντα τους από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
 Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου