Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΟΟΣΑ: Σταμάτησε η "κατηφόρα" της Ελλάδος

Σταθεροποίηση του βηματισμού της Ελλάδας προς την ανάπτυξη υποδηλώνουν οι δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, ύστερα από τη μηνιαία ενημέρωση του Δεκεμβρίου.

Οι δείκτες αυτοί (indicateurs composites), που έχουν σχεδιαστεί για την πρόβλεψη των σημείων καμπής (ύψιστο και κατώτατο) της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την τάση της, υποδεικνύουν διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες.

Στον συγκριτικό χάρτη των δεικτών, φαίνεται πως οι δείκτες της Ελλάδας, ύστερα από μια σχετική πτώση τον Ιούνιο (99,2), κερδίζουν συνεχώς σημεία, έχοντας
φθάσει το όριο των 100 τον Σεπτέμβριο και ένα ενθαρρυντικό 100,3 τον Οκτώβριο.

Σημάδια σταθεροποίησης της ανάπτυξης δείχνει και η Ιταλία, με τους δείκτες της να διαμορφώνονται στο 99 τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα για τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι δείκτες συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή ανάπτυξη, κάτω από τον δείκτη 100, που θεωρείται το κατώτατο όριο για την τάση της οικονομικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα.

Τον Οκτώβριο ο δείκτης της Ευρωζώνης έφθασε με πτωτική τάση στο 99,3. Η Γερμανία που είναι στο 98,7, υποχώρησε κατά 0,1 σημεία σε σύγκριση με αυτόν του Σεπτεμβρίου, το ίδιο και η Γαλλία που κατέβηκε στο 99,4.

Επίσης, χαμηλές προβλέψεις για την ανάπτυξη παρουσιάζουν οι δείκτες για τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, ενώ στην ίδια κατάσταση μοιάζει να κινείται και η Βραζιλία.

Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της καταναλωτικής δραστηριότητας τελευταία, οι δείκτες παρουσιάζουν μια συνεχή επιτάχυνση στην ανάπτυξη. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι δείκτες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν αντίστοιχα στο 100,3 και στο 100,5, των δε ΗΠΑ στο 100,8 και στο 100,9.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου