Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η μπάντα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΡΤ θα κάνουν πρωτοχρονιά στον Αμαζόνιο!

Το «λατινοαμερικανικό όνειρο» ζει εδώ και μια εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οι οικογενειακές διακοπές που ξεκίνησαν επισήμως την περασμένη Δευτέρα -με πρόσχημα την εύρεση της «συνταγής» στη Βραζιλία και την Αργεντινή- συνεχίζονται ώστε να βρεθεί ο «άλλος δρόμος». Και μάλιστα δεν θα σταματήσουν σύντομα, μια το εισιτήριο της επιστροφής έχει κλειστεί για τις 27 του μήνα.

Την ώρα πάντως που ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει την παραμονή του, στην Κουμουνδούρου ακούγονται αρκετές φωνές κριτικής. Οχι μόνο για τις πολλές ημέρες διαμονής του στη Λατινική Αμερική, αλλά και για την περίοδο που ο ίδιος διάλεξε. Αρκετοί μάλιστα υπενθυμίζουν το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα δει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (που πάντως αντιμετωπίζει επιπλοκές όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του), κάτι το οποίο είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου! Αλλοι πάλι τα ρίχνουν και στον «αργεντινοτραφή» Κώστα Ησυχο, ο οποίος φέρεται να είναι πίσω από την οργάνωση των... χριστουγεννιάτικων διακοπών. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι σε «λιγότερες ημέρες
θα μπορούσε να κάνει τα ίδια πράγματα», ενώ οι ίδιοι στηλιτέυουν την επιλογή της Αργεντινής και της Βραζιλίας, υποστηρίζοντας ότι ο συμβολισμός του εν λόγω ταξιδιού δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντας του κόμματος. Ωστόσο αναφέρουν ότι «όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».

Στην περίπτωση της Βραζιλίας γεννιούνται αρκετά ερωτήματα σε σχέση μάλιστα με τη στάση του αντιπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Πάολο Μπατίστα, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Πάντως, στις επιδιώξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και μια συνάντηση με τον κ. Μπατίστα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Μάλιστα, η Βραζιλία είναι η χώρα που πέρσι τέτοιον καιρό είδε πέντε υπουργούς της να παραιτούνται υπό το βάρος των κατηγοριών για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, την ώρα που η πρόεδρος Ρούσεφ εφάρμοζε τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας.

Η περίπτωση της Αργεντινής, σύμφωνα και με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμα χειρότερη. Το βέβαιο είναι ότι, παρά την αποδέσμευση της χώρας από το ΔΝΤ, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος νέας νομισματικής κρίσης, ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμούς της τάξεως του 25% και εκτιμάται ότι εφέτος η ανάπτυξη θα είναι μηδενική, ενώ το 2013 πιθανότατα θα είναι η χρονία επιστροφής στην ύφεση. Σημειωτέον, είχε προηγηθεί μία εκρηκτική ανάπτυξη της τάξεως του 8,9% το 2011, βασιζόμενη στις εξαγωγές κυρίως οχημάτων και σιτηρών, αλλά δεν κράτησε για πολύ.


Ο «σύμμαχος» Λούλα, ο Φαλκάο και ο κομμουνιστής Ρονάλντο

Η περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος PT Ρουί Φαλκάο, ο οποίος αρκέστηκε να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό, που, όπως είπε, υποφέρει από την κρίση. Συνεχίστηκε με το ραντεβού του με τον γραμματέα του Ενοποιημένου Κέντρου Εργατών Ζοάο Φελίσιο, o οποίος με τη σειρά του... συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτά που γίνονται στη χώρα μας είναι προάγγελος και πιλοτικό πρόγραμμα για το σύνολο των λαών. Το πρόγραμμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, όπου, κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Την επομένη η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν και οι Νίκος Χουντής, Γιάννης Δραγασάκης, Κώστας Ησυχος και Κώστας Αθανασίου, επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Εκεί συνάντησαν τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αλλά και μια αντιπροσωπία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Λούλα ντα Σίλβα δεν έκανε στις δηλώσεις λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ενώ θέλησε να απευθυνθεί στους Ελληνες σημειώνοντας: «Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση. Καλή τύχη!». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι βρήκε έναν... σύμμαχο (!) «στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση». Αυτό που «ξέχασε» ο κ. Τσίπρας είναι ότι ο Λούλα ντα Σίλβα το 2002 εξελέγη πρόεδρος της χώρας του με ποσοστό 60% απέναντι στον σοσιαλδημοκράτη Ζεράλντο Αλκμίν, χρησιμοποιώντας αριστερή ρητορική, αλλά όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση επικύρωσε όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, λέγοντας χαρακτηριστικά τότε ότι «το ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για να έρθει ξανά η ισορροπία στη χώρα».

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Τσίπρας έφαγε πρωινό στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας. Μάλιστα. δεν κατάφερε να δει τον πρόεδρο του κόμματος και έτσι αρκέστηκε στο μέλος του προεδρείου του κόμματος Ντιλερμάντο και τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής Ρονάλντο Καρμόνα.


Και στο ρομαντικό Μπουένος Άιρες

Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας πέρασε ουσιαστικά στο δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του, την Αργεντινή. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπουένος Αϊρες ο κ. Τσίπρας έχει επίσης προσκληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση του CLACSO (Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales), ενός από τα μεγαλύτερα «think tanks» της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, η αντιπροσωπία συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Μερσέντες Μαρκό ντελ Ποντ, ενώ στα σχέδια τους είναι να καθίσει ο κ. Τσίπρας στο ίδιο τραπέζι με τη σοσιαλίστρια πρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ.
 http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου