Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τυφώνας Μπερλουσκόνι σαρώνει την ευρωζώνη

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία στις εκλογές που θα γίνουν στις αρχές του 2013. 
Η είδηση είναι κακή για το Βερολίνο αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται η κεντροαριστερά, χωρίς να έχει μετρηθεί η δυναμική που θα δώσει ή δεν θα δώσει στη δεξιά η παρουσία του Καβαλιέρε.

Μέχρι τώρα υπήρχε ο φόβος της μετάδοσης του ελληνικού ιού. Στο εξής, η συζήτηση είναι για τον κίνδυνο διάχυσης της πολιτικής αστάθειας από την Ιταλία

σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο. 
Ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση Μόντι και να γίνουν εκλογές, επειδή έπαψε να την στηρίζει η μπερλουσκονική δεξιά, προβληματίζει όλους τους πρωταγωνιστές στο μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι γιατί μια τέτοια ανατρεπτική εξέλιξη εκ των πραγμάτων έχει επιρροή που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Πόσο μάλλον όταν οι δημοσκοπήσεις δίνουν εντυπωσιακά ποσοστά στο κόμμα του σατιρικού καλλιτέχνη Πέπε Γκρίλο, ο οποίος επενδύει στον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό.

Η κυβέρνηση Μόντι είναι για τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον το τέλειο παράδειγμα πολιτικής διαχείρισης σε συγκυρία οικονομικής κρίσης. Αποφασισμένοι τεχνοκράτες με τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων προωθούν μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Αλλά ούτε αυτή η βεβαιότητα υπάρχει πια για το Βερολίνο που διαπιστώνει ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν στις χώρες που δοκιμάζονται από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση.

Κατά τον Economist, η απώλεια της στήριξης από τη Δεξιά αποτελεί για την κυβέρνηση Μόντι μια ηθική ήττα, ενώ θα οδηγήσει πιθανότατα και σε νέες εκλογές. Σύμφωνα με αναλυτές το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Όλα ξεκίνησαν από τη μη ψήφιση του νομοθετικού διατάγματος για την ανάπτυξη στην ιταλική γερουσία από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (pdl) σε ένδειξη μομφής 1/ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης 2/ για την έγκριση του μέτρου liste pulite, το οποίο απαγορεύει την εκλογή στο κοινοβούλιο όσων βαρύνονται με καταδικαστικές αποφάσεις και 3/. για την επικριτική τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Σ. Πασέρα αναφορικά με την επάνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή. Ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση της κεντροδεξιάς ότι «στο εξής θα τηρήσει στάση αποχής από τη γερουσία και το κοινοβούλιο».

Μολονότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 127 ‘’ναι’’, τίθεται εν αμφιβόλω, πλέον, η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και δρομολογούνται εξελίξεις αναφορικά με την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών καθώς δεν μπορεί αποκλεισθεί το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση του Stefano Folli, επικεφαλής της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, η επάνοδος του Μπερλουσκόνι στον πολιτικό στίβο είχε ως συνέπεια τη λήξη της στήριξης στην κυβέρνηση Μόντι από το Pdl και ως εκ τούτου την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας κατά τρόπο απότομο. 
Άμεση, παρατηρεί ο αναλυτής, ήταν η αντίδραση των αγορών που αμέσως αντιληφθήκαν ότι κάτι δεν πάει καλά με συνέπεια την πτώση στο Χρηματιστήριο και την άνοδο του spread.




http://www.zoomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου