Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Από το φυσικό αέριο η λύση στο ελληνικό πρόβλημα;

Από το φυσικό αέριο η λύση στο ελληνικό πρόβλημα;Από το φυσικό αέριο και μέσω Γερμανίας φαίνεται να έρχεται η «λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας». Όχι βέβαια από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που δίνουν εντολές για τα απανωτά μνημόνια, αλλά από την πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, η οποία υπολογίζει σε κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας δύο και πλέον φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας νότια της Κρήτης. Η γερμανική τράπεζα ανησυχεί όμως για το ενδεχόμενο, να υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος προσαρμογής λόγω… ενθουσιασμού!
Στην έκθεση της γερμανικής τράπεζας αναφέρονται οι εκτιμήσεις επιστημόνων από τις γεωλογικές μελέτες, που μιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας περίπου 430 δισ. ευρώ κάτω από το βυθό νότια της Κρήτης. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε θα πρόκειται για το 15ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, χωρίς -τονίζεται- να υπολογίζονται τα
κοιτάσματα που τυχόν υπάρχουν στο Ιόνιο ή στο Αιγαίο.
Οι συντάκτες προχωρούν σε λεπτομερείς υπολογισμούς για το τελικό κέρδος της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το κόστος εξόρυξης φυσικού αερίου ανέρχεται στο 25% και άλλο ένα 25% είναι το κέρδος των εταιριών που κάνουν την εξόρυξη. Επομένως, συνεχίζει η Έκθεση, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε η Ελλάδα θα έχει κέρδος ίσο με το 50% της συνολικής αξίας των κοιτασμάτων (δηλαδή 215 δισ. ευρώ).
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ της Ελλάδας και σύμφωνα με την Έκθεση, θα αρχίσει να εισρέει στα ταμεία της χώρας από το 2020 (δηλαδή το χρονικό όριο που έχει τεθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους), καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζονται 8-10 χρόνια για να αρχίσει η πλήρης εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος.
Αν αποδειχθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Επισημαίνουν όμως ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας, γιατί η ευφορία μπορεί αφενός να δώσει ώθηση σε στρατηγικές εξόδου από το ευρώ και αφετέρου να επαναφέρει πολιτικές που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα. Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα το Ολλανδικό Σύνδρομο, όταν η ανακάλυψη κοιτασμάτων από την Ολλανδία το 1959 κράτησε την ανταγωνιστικότητα της χώρας χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου