Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Διεθνείς πιέσεις προς τη Τουρκία για διάλογο με τους Κούρδους

Οι κκ. Κάρτερ, Άνταμς, Τούτου κάλεσαν τη Τουρκία για διάλογο με τους Κούρδους
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Μια διεθνής ειρηνευτική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για την επανέναρξη του διαλόγου σχετικά με το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία. Μερικές διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Τζίμη Κάρτερ, ο Δαλάι Λάμα και ο Γκάρυ Άνταμς ένωσαν την φωνή τους με αυτή τη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου.
Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στο Residence Palace στις Βρυξέλλες για την έναρξη της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη (ΔΠΕ) με κοινό κάλεσμα.  Οι υπογράφοντες καλούν την Τουρκία να επαναλάβει τον διάλογο με τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην απομόνωση από το 1999 στο νησί του Ιμραλί, για μια διαρκή και ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος.
Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με μήνυμα βίντεο από τον Επίτιμο Αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου. Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής Essa Moosa, εκπροσωπούσε τον κ. Τούτου σε αυτό το συνέδριο. 
«Το μήνυμά μου προς τους Τούρκους και Κούρδους ηγέτες είναι απλό: η ειρήνη αξίζει περισσότερο από τον πόλεμο. Η ειρήνη είναι καλύτερη από ό, τι ο πόλεμος για τους αδελφούς και αδελφές σας, για εσάς και τα παιδιά σας, για τη χώρα σας και για την περιοχή σας και για τον κόσμο που μοιραζόμαστε», δήλωσε το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.
Καταγγέλλοντας τις μαζικές συλλήψεις κατά των Κούρδων, είπε: «Το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι αργοπεθαίνουν στη φυλακή για πολιτικά αδικήματα, από τους οποίους ορισμένοι σε αναμονή της δίκης και άλλοι καταδικάστηκαν και εκτίουν ποινές φυλάκισης, είναι βαθιά ανησυχητικό».
«Ήρθε η ώρα να μιλήσετε και να ακούσετε. Το 2009, οι συνομιλίες μεταξύ του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και των τουρκικών αρχών δημιούργησαν ελπίδα για μια διαρκή ειρήνη. Μας θύμισαν τις πρώτες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του απαρτχάιντ με τον κρατούμενο Νέλσον Μαντέλα, οι οποίες οδήγησαν τελικά το ειρηνικό ταξίδι μας από το απαρτχάιντ στη δημοκρατία!
Το Σεπτέμβριο 2010, χαιρετίσαμε ευνοϊκά την ανακοίνωση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα είχε επίσημες συνομιλίες που θα συμπεριλάμβαναν τον Οτζαλάν.
Όμως, οι ελπίδες μας διαψεύσθηκαν, μετά τις γενικές εκλογές του Ιούλιου 2011. Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν ξαφνικά, αφήνοντας την θέση τους στη κλιμάκωση της βίας και στη σύλληψη πολλών άλλων Κούρδων ακτιβιστών».
Ο Ντέσμοντ Τούτου έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και του PKK, η οποία είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για επίσημες διαπραγματεύσεις, τη συμφιλίωση και μια διαρκή ειρήνη.
Οι πρώτοι υπογράφοντες του καλέσματος: 
- κ. Δαλάι Λάμα, Νόμπελ Ειρήνης, Θιβέτ
- κ. Τζίμη Κάρτερ, βραβείο Νόμπελ, πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
- κ. José Ramos-Horta, Νομπελίστας, πρώην Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ
- κ. Gerry Adams, πρόεδρος του Σιν Φέιν, Ιρλανδία
- κ. Kjell Magne Bondevik, πρώην πρωθυπουργός, Νορβηγία
- κ. Ingvar Carlsson, πρώην πρωθυπουργός, Σουηδία
- κ. Paavo Lipponen, πρώην πρωθυπουργός, Φινλανδία
- κ. Anker Jørgensen, πρώην πρωθυπουργός, Δανία
- κ. Kjeld Olesen, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Δανία
Ο Axel Pinpin εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Οτζαλάν
Σε δήλωση που έστειλε στο συνέδριο των Βρυξελλών, ο Axel Pinpin, ποιητής, ακτιβιστής και πρώην πολιτικός κρατούμενος στις Φιλιππίνες εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
«Οι κυβερνήσεις μας δεν είναι διαφορετικές η μια από την άλλη με την έννοια ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στο ίδιο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με επικεφαλής τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό  -είναι συνεπώς απαραίτητο να συνεχίσουμε να ενισχύσουμε τις τάξεις μας και να ενωθούμε για την επίτευξη των κοινών στόχων μας», δήλωσε ο Φιλιππινέζος πρώην πολιτικός κρατούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου