Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα πετύχει


Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αν συνεχίσει με συνέπεια τις προσπάθειες, θα πετύχει, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, κατά την παρέμβασή του, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή, μόνον όταν διασφαλίζεται η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική και δεν χαλαρώνουν οι πιέσεις για επίλυση των
προβλημάτων» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι πλέον στην ευρωζώνη όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ελλάδας κάτι που συχνά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα είχαν υποτιμηθεί.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού, και σημείωσε με νόημα: «Αυτό που έχει αποτύχει στην Ελλάδα, είναι η ελίτ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της τρόϊκας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι επιτυχής.

Σημείο καμπής για την Ελλάδα και την ευρωζώνη χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου για την Ελλάδα. Ο Μοσκοβισί είπε ότι η «σταθερή, βιώσιμη και πλήρης» απόφαση αυτή, που ελήφθη με δυσκολία, θα δημιουργήσει «όρους εμπιστοσύνης και ανάπτυξης» για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, που ανακοίνωσε σήμερα η Αθήνα, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Με την Ελλάδα θα την καλύψουμε αυτή την πρόκληση, μια διαδικασία για την οποία δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε. 


Ανέφερε μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την τελική έκβαση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, τόνισε ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος «θα κερδηθεί χρόνος, ώστε οι Έλληνες φίλοι μας να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις». 

Πάντως, επέμεινε πάντως στην ανάγκη να υλοποιηθούν τάχιστα οι αποφάσεις, ώστε στις 13 Δεκεμβρίου να δοθεί το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου