Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ Μειωμένα όρια και για τους άνδρες με ανήλικα

Μειωμένα όρια και για τους άνδρες με ανήλικα    Tελευταία ευκαιρία για έξοδο στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας έχουν οι γονείς ανήλικων τέκνων στο Δημόσιο, που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα.Από τη νέα χρονιά μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης και όσοι ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να "κλειδώσουν" δικαίωμα θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τα 67.
Η βασική ιδιαιτερότητα στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου έγκειται στο ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τους άνδρες με ανήλικα που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Σε αυτήν την περίπτωση χαμένοι είναι οι άνδρες που "κλείδωσαν" το δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, καθώς εξαιρούνται από τις ειδικές αυτές ρυθμίσεις.
Ειδικότερα για όσους ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 προβλέπονται τα εξής:
- Ανδρες με ανήλικα παιδιά. Η πόρτα εξόδου ανοίγει φέτος με 25ετία σε ηλικία 55 ετών. Ακόμα
ευνοϊκότερες είναι οι διατάξεις για όσους θεμελίωσαν πέρσι δικαίωμα, με το όριο ηλικίας να "κλειδώνει" στα 52.
Ωστόσο -όπως ήδη αναφέρθηκε- από τις μεταβατικές αυτές ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το όριο ηλικίας διατηρείται στο 65ο έτος.
Μειωμένα όρια και για τους άνδρες με ανήλικα
- Γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Τυχερές είναι όσες ασφαλισμένες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες μπορούν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 50 ετών.
Για τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, με το όριο ηλικίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας. Ειδικότερα πέρσι το όριο είχε διαμορφωθεί στο 52ο έτος και φέτος έφτασε στο 55ο έτος.
Σημειώνεται πως στο Δημόσιο η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 25ετίας ακόμα και αν τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο όριο. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος "κλειδώνει" το δικαίωμα και μπορεί να αποχωρήσει όποτε συμπληρώσει το όριο ηλικίας, που ισχύει το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας.
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία παραδείγματα:
-Μητέρα ανήλικου τέκνου συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης φέτος αλλά είναι 53 ετών. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα συνεχίσει να εργάζεται άλλα 2 έτη, μέχρι να γίνει 55 ετών (ασχέτως αν τη συγκεκριμένη χρονιά η ηλικία συνταξιοδότησης θα έχει φτάσει το 67ο έτος).
-Πατέρας ανήλικου τέκνου συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης το 2010.
Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος είναι άτυχος, καθώς δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν τη διετία 2011-2012. Ετσι θα βγει στη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, καταφέρνοντας τουλάχιστον να γλιτώσει την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 (μέτρο που ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2013).
-Πατέρας ανηλίκου συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης το 2011 και είναι 50 ετών. Είναι τυχερός, καθώς θεμελιώνει δικαίωμα για σύνταξη στα 52.
Ετσι μπορεί να αποχωρήσει το 2013, οπότε και θα πιάσει το όριο ηλικίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου