Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο βοηθός μικροβιολογικού εργαστηρίου

 Τι αφορά
Ο βοηθός μικροβιολογικού εργαστηρίου είναι ο επαγγελματίας υγείας που πραγματοποιεί μικροβιολογικές, βιοχημικές, αιματολογικές και ανοσολογικές τεχνικές σε βιολογικά υγρά (πχ. αίμα, ούρα, πτύελα, κόπρανα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό κλπ.) ή άλλα δείγματα.
Ο βοηθός μικροβιολογικού εργαστηρίου κατέχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εργαστηρίου καθώς:
• παραλαμβάνει και προετοιμάζει τα προς εξέταση δείγματα, ενώ συχνά προβαίνει στη λήψη τους (πχ. αιμοληψία)
• παρασκευάζει όλα τα απαραίτητα υλικά, αντιδραστήρια και διαλύματα και αναλαμβάνει υπεύθυνα τον έλεγχο των μηχανημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν
• πραγματοποιεί τις ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις των δειγμάτων, σύμφωνα με τις επιστημονικά
αποδεκτές και ενδεδειγμένες μεθόδους
• ταξινομεί τα αποτελέσματα και τα κατανέμει στους αρμόδιους φορείς/παραλήπτες (πχ. ιατρούς, κλινικές, υπεύθυνο εργαστηρίου κλπ.)
• συμμετέχει στην οργάνωση του εργαστηρίου αναλαμβάνοντας την επάρκεια και ανανέωση υλικών και αντιδραστηρίων, τη λειτουργική διαρρύθμιση του χώρου, το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των διαφόρων εργασιών (πχ. ωράριο λήψης δειγμάτων), την επιλογή εξοπλισμού και την διασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών υγιεινής.
 Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΤΕΠ-92, για τον κωδικό 516 (απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικής φροντίδας και ασκούντες συναφή επαγγέλματα) σε τριψήφιο επίπεδο ανάλυσης, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν από 34166 το 1998 σε 48493 το 2008, με μέση ετήσια αύξηση κατά 4% για το διάστημα 1998-2008 και 16% για το διάστημα 2006-2008. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος ΣΤΑΚΟΔ, για τον κωδικό 851 (δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία) σε επίπεδο τριψήφιας ανάλυσης, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν από 188192 σε 209203 – μέση ετήσια αύξηση 5%. Για τα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται ταυτόχρονα και στους δύο κωδικούς (όπως και το συγκεκριμένο επάγγελμα), δηλαδή και στον 516 κατά ΣΤΕΠ-92 και στον 851 κατά ΣΤΑΚΟΔ, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν συνολικά από 18229 το 2006 σε 24791 το 2008, με μέση ετήσια αύξηση 17%.
Ως βοηθοί σε μικροβιολογικό εργαστήριο εργάζονται στην παρούσα φάση απόφοιτοι ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, οι οποίοι έχουν κάποιο συναφή τίτλο. Επιπλέον, καθώς το επάγγελμα δεν είναι νομικά ρυθμισμένο, στην πράξη δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στην εργασία σε συνάρτηση με τον τίτλο σπουδών, συμπεριλαμβανομένων και των αποφοίτων ΤΕΙ. Αυτό όμως δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες που υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο για το επάγγελμα. Στις ΗΠΑ πχ. υπάρχει επικάλυψη στην αγορά εργασίας μεταξύ των medical laboratory technicians (διετούς φοίτησης) και medical laboratory technologists (συνήθως τεταρτοετούς φοίτησης), αν και οι δεύτεροι έχουν συνήθως υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου