Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Σύγχρονη εξοπλιστική «ασπίδα» με δαπάνες που θα... αποπληρωθούν μετά την κρίση!



Στην κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμου ΕΜΠΑΕ, καθώς και ενός Δεκαετούς Προγράμματος Εξοπλιστικών Στόχων, προχωράει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πιο συγκεκριμένα το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Οι ανάγκες αυτές, που θα προσδιοριστούν από το ΣΑΜ, θα εγκριθούν εν συνεχεία από το ΚΥΣΕΑ. Με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ «ανά χείρας», θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με σειρά χωρών, οι οποίες προσφέρουν τα απαιτούμενα οπλικά συστήματα. Διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο. Οι συμφωνίες θα είναι κατά κύριο λόγο διακρατικές και θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, οι οποίες ξεκινούν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά το σημαντικότερο μέρος της όλης υπόθεσης, που είναι το οικονομικό, ο υπουργός
Εθνικής Αμυνας είναι απόλυτος ότι δεν θα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα αυτή τη στιγμή και για όσο κρατήσει η κρίση. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη κι ήδη έχουμε στα χεριά μας προτάσεις που μετακυλίουν τις όποιες πληρωμές πολλά χρόνια μετά και με διαφορετικούς τρόπους» αναφέρει ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες θα είναι διακρατικές.

Το στρατηγικό δόγμα

Στις τελικές τους αποφάσεις οι στρατηγοί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», αναμένεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το διεθνές γεωστρατηγικό και διπλωματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται και δρα η χώρα μας. Αλλωστε, οι νέες προκλήσεις ασφαλείας επιβάλλουν επιτακτικά την προσαρμογή της χώρας μας στις σύγχρονες πολιτικές που υιοθετούν τα σύγχρονα κράτη. Παράλληλα, θα προσμετρηθούν και οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνονται η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η πρόληψη και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, η ύπαρξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (δυτικά Βαλκάνια, Μ. Ανατολή), η διατήρηση της στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι διπλωματικοί χειρισμοί όσο και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που περνάει και μέσα από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Απέναντι στους κινδύνους αυτούς το στρατηγικό δόγμα της χώρας μας, το οποίο είναι αποτρεπτικό - αμυντικό, επιβάλλει τη διατήρηση Ενόπλων Δυνάμεων που εξασφαλίζουν την αμυντική επάρκεια, την απαιτούμενη στρατηγική ευελιξία, την ικανότητα άμεσης αντίδρασης, την ενεργό συμμετοχή στην ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και την περιφερειακή παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό το νέο ΕΜΠΑΕ, που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα προγράμματα οπλικών συστημάτων, τα οποία αναβαθμίζουν την αποτρεπτική ικανότητα και τις δυνατότητες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα θα δίνει πρωτίστως έμφαση στην εξασφάλιση από τον καιρό της ειρήνης υψηλού βαθμού διαθεσιμότητας (υποστήριξη - συντήρηση - ανακατασκευές - εκσυγχρονισμοί) των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, ώστε να παραμείνουν στο σημερινό αξιόμαχο επίπεδο οι Ενοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, θα προωθεί την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και μέσων υψηλής τεχνολογίας, μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, καθώς και την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, με την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αναβαθμίζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, στους τομείς:

Της αεράμυνας.
Της αναγνώρισης, της επιτήρησης και των πληροφοριών.
Των επικοινωνιών.
Του ηλεκτρονικού πολέμου.
Της μεταφοράς ενισχύσεων.
Της ΡΒΧ Αμυνας.
Της υποστήριξης (ανταλλακτικά ανακατασκευές, υποστήριξη μάχης κ.λπ.).
Των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο ΕΜΠΑΕ θα καλύπτει ποσοστιαία τους ακόλουθους βασικούς εξοπλιστικούς στόχους: α) το 26% των προγραμμάτων θα αφορά αναβάθμιση - εκσυγχρονισμό υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων, αξιοποιώντας τα στον μέγιστο βαθμό, β) το 19% θα αφοράν ναυτικές επιχειρήσεις, γ) το 19%, επίσης, θα αφορά αεροπορικές επιχειρήσεις, δ) το 15% χερσαίες επιχειρήσεις, δ) το 5% θα αφορά αντιαεροπορική άμυνα, το 5%, επίσης, αναγνώριση - επιτήρηση - πληροφορίες, το 4% επικοινωνίες, το 4%, επίσης, αυξημένη μαχητική ισχύ, το 3% ηλεκτρονικό πόλεμο, ενώ, τέλος, το 1% θα διατεθεί για τη δημιουργία καλύτερης άμυνας από ΠΡΒΧ απειλές.

Στα κύρια νέα προγράμματα περιλαμβάνονται η ναυπήγηση έξι φρεγατών, η προμήθεια σύγχρονων (τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων) ΤΟΜΑ, η προμήθεια δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών, η προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων, η προμήθεια εκπαιδευτικών αεροσκαφών, δορυφορική παρατήρηση γης, η απόκτηση ελικοπτέρων έρευνας & διάσωσης (SAR) κ.λπ.

Οι προτεραιότητες

Τα σημαντικότερα δυνάμει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και των τριών Γενικών Επιτελείων, όπως αυτά αναμένεται να καταγραφούν στο μεσοπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν όλα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι τα εξής:

Ελληνικός Στρατός: Πρώτη προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό αποτελεί η απόκτηση 20 επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων, συνολικού ύψους 805.000.000 ευρώ, λόγω και των προβλημάτων που παρουσιάζει το πρόγραμμα απόκτησης των ελικοπτέρων NH-90. Επίσης, ψηλά στις προτεραιότητες του νέου ΕΜΠΑΕ είναι η προμήθεια 291 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ. Ενα ακόμη πρόγραμμα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των στρατηγών είναι αυτό της απόκτησης νέων αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, συνολικού ύψους 100.000.000 ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία: Τρία προγράμματα βρίσκονται στις κορυφαίες επιλογές των πτέραρχων της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο αφορά την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς, αν και στα επίσημα έγγραφά τους αποφεύγουν πλέον τη χρήση του συγκεκριμένου όρου. Στα επόμενα χρόνια περίπου 130 μαχητικά αεροσκάφη από το δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα αποσυρθούν. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την απόκτηση ενός νέου μαχητικού. Φυσικά, δεν πρόκειται να αποκτηθούν ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα αποσυρθούν, ωστόσο 40 αεροσκάφη προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ θεωρούνται απαραίτητα, αν και ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι απαραίτητο να παραγγελθεί σε μία μόνο παραγγελία.

Το δεύτερο πρόγραμμα προτεραιότητας για τους πτέραρχους είναι η απόκτηση 45 αεροσκαφών προχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 900.000.000 ευρώ, το οποίο θα είναι και ελαφρύ μαχητικό, καλύπτοντας κάποια κενά, κυρίως σε ρόλους εγγύς υποστήριξης (CAS), που αναμένεται να παρουσιαστούν μετά την απόσυρση των A-7 Corsair. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να διεκδικήσουν το MAKO της EADS, τα ιταλικά MB-339 και M-346 της Aermmachi, το βρετανικό Hawk της BAE Systems, το αμερικανοκορεατικό T-50 Golden Eagle, το τσεχικό Aero L-159 και τα ρωσικά Yak-130 και MiG-AT.

Ψηλά, τέλος, στις προτεραιότητες είναι και η απόκτηση 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), συνολικού κόστους 230.000.000 ευρώ.

Πολεμικό Ναυτικό: Στην απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων, με «οψιόν» δύο ακόμη, νέων υπερσύγχρονων φρεγατών στρέφουν το βασικό τους ενδιαφέρον οι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού. Η νέα φρεγάτα αναμένεται να διαθέτει προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας περιοχής, καθώς και οπλικά συστήματα προσβολής χερσαίων στόχων, όχι μόνο κοντά στις ακτές, αλλά και σε μεγάλο βάθος στην εχθρική ενδοχώρα. Το κόστος πρόκτησης αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ.

Για το πλοίο αυτό καθαυτό υπάρχουν πολλές προτάσεις, μια εκ των οποίων προέρχεται από την κοινή φρεγάτα που αναπτύσσουν η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο, σχεδόν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν πρόκειται να μείνει έξω από τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με εταιρίες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αγγλία, χωρίς να αποκλείονται και υποψηφιότητες από άλλες χώρες. Σημαντικό ρόλο στη συμπαραγωγή του προγράμματος αναμένεται να παίξει και ένα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, τα οποία ήδη έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμφώνων συνεργασίας με ξένες εταιρίες.

Πιο χαμηλά στις προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται η απόκτηση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (250.000.000 ευρώ), ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO (200.000.000 ευρώ), η πρόσκτηση πέντε μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών (200.000.000 ευρώ), καθώς και η πρόσκτηση δύο ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (300.000.000 ευρώ).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσα στις πρώτες 15 προτεραιότητες του ΕΜΠΑΕ αναμένεται να βρεθούν και δύο προγράμματα του ΓΕΕΘΑ. Αυτό της ανάπτυξης συστήματος επικοινωνιών Ενόπλων Δυνάμεων (161.000.000 ευρώ), καθώς και η συμμετοχή της χώρας μας στην κοινοπραξία BOC-HELIOS (120.000.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου