Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βενιζέλος για τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων: “Είμαστε διασφαλισμένοι απέναντι στους πιστωτές μας”

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου στις Σέρρες για Αίγυπτο – ΑΟΖ

«Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι δυστυχώς σε κρίση σε ύφεση, σε πολιτική αστάθεια. Η μεσόγειος, παρά την «αραβική άνοιξη» είναι δυστυχώς μία θάλασσα που περιβάλλεται από χώρες σε βαθειά κρίση. 
Βλέπουμε τι γίνεται στη Συρία, τι γίνεται στην Αίγυπτο που είναι ο καθοριστικός
παράγοντας όχι μόνο για τη σταθερότητα στη Μ. Ανατολή, όχι μόνο για τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, όχι μόνο για την κατάσταση στη Γάζα, όχι μόνο για τη Συρία, όχι μόνο για το Ιράν. 
Αλλά και για μας, γιατί ο ρόλος της είναι καταλυτικός σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για την οριοθέτηση της ΑΟΖ για την οποία μιλούν ακαίρως ευκαίρως, γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες, που δεν αντιλαμβάνονται, ειδικά στο θέμα της Αιγύπτου, πόσο μεγάλη σημασία έχει για την Ελλάδα μία σταθερή, υπεύθυνη Αίγυπτος ως συνομιλητής.

Περί κοιτασμάτων νότια της Κρήτης

- Εμείς προκηρύξαμε τις έρευνες. Οι διαγωνισμοί τώρα ολοκληρώνονται.

- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κατ´επαναληψη τονίσει στη Βουλή ότι τα δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων είναι κυριαρχικά (υφαλοκρηπίδα,ΑΟΖ ) και άρα δεν θίγονται από τις δανειακές συμβάσεις. Το δίκαιο που διέπει την εκτέλεση είναι το ελληνικό και άρα η Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένη έναντι των πιστωτών της, στο θέμα αυτό.

- Επίσης θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας σε πάνω από 150 δις τα μελλοντικά έσοδα, έχει προ πολλού καταθέσει πρόταση νομού για την σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών από τα έσοδα μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.




http://www.zoomnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου