Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο Βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, με θέμα τα προβλήματα στον κλάδο της αλιείας.




Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012,
Ο Βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, με θέμα τα προβλήματα στον κλάδο της αλιείας. Το κείμενο της ερώτησης ακολουθεί παρακάτω:
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στον κλάδο της αλιείας

Κύριε Υπουργέ,
Η αλιεία αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις βάσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική αλιεία προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και φέρει τη χώρα μας στις πρώτες χώρες παραγωγής και
εμπορίας αλιευμάτων. Ωστόσο, αυτή την περίοδο οι επαγγελματίες της αλιείας αντιμετωπίζουν πολλά, σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν.
Καταρχάς, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, τα 2/3 των εσόδων των αλιέων, δαπανώνται στο κόστος των καυσίμων. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την επιδότηση των επαγγελματιών.
Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές αλιευμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Τούρκικό κράτος επιβάλει στους έλληνες εξαγωγείς δασμούς της τάξεως έως και 70% επί της αξίας των αλιευμάτων. Αντιθέτως, οι τούρκοι εξαγωγείς δεν υποχρεούνται να πληρώσουν δασμούς ούτε στο Ελληνικό, ούτε στο Τούρκικο κράτος. Επιβαρύνονται μόνο με παράβολα υπέρ κτηνιάτρων (για τον έλεγχο της καταλληλότητας των αλιευμάτων) και με ένα μικρό δασμό της τάξεως του 2% επί της αξίας του τιμολογίου υπέρ ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας). Επιπλέον, οι τούρκοι εξαγωγείς δανειοδοτούνται με χαμηλότοκα δάνεια από τράπεζες, το ύψος των όποιων (δανείων) αγγίζει το 80% του εξαγωγικού τζίρου της προηγούμενης χρονιάς (αναλόγως του είδους του προϊόντος).


Επίσης, είναι γνωστό ότι το διάστημα από 15 Μαΐου έως 31 Ιουλίου, αποτελεί χρόνο αναπαραγωγής των ιχθύων. Παρόλα αυτά, η αλιεία επιτρέπεται κανονικά στα χωρικά μας ύδατα κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Αντιθέτως, η γείτονος χώρα απαγορεύει την αλιεία για διάστημα 2 ½  μηνών (15 Μαΐου- 31 Ιουλίου) προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών. Κατά τους μήνες αυτούς, αν δεν υπήρχε η υψηλή φορολόγηση των Ελλήνων εξαγωγέων από το τουρκικό κράτος, θα επιτυγχάνετο μια ικανοποιητική εξαγωγή αλιευμάτων εκ μέρους της Ελλάδας αποφέροντας σημαντική εισροή χρημάτων.
Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια αναφορικά με το μέγεθος και το είδος των εμπορευόμενων ψαριών σύμφωνα με τα δεδομένα των θαλασσών της Βορείου Ευρώπης. Τα κριτήρια αυτά δε συμβαδίζουν με τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι θάλασσες της Βορείου Ευρώπης διαθέτουν περίπου 30 είδη ψαριών, ενώ η Ελλάδα έχει περίπου 300 είδη. Οι συνεχείς, αυστηροί έλεγχοι του λιμεναρχείου και τα βαρύτατα πρόστιμα που επιβάλλουν στους αλιείς, φέρνουν τον κλάδο σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
1.    Αναμένεται να χορηγηθούν επιδόματα καυσίμων προς τους επαγγελματίες αλιείς;
2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο προκειμένου οι εμπορικές συναλλαγές αλιευμάτων μεταξύ των δύο χωρών να καταστούν αμφοτεροβαρείς προς διευκόλυνση των ελλήνων εξαγωγέων;
3.    Γιατί δεν υπάρχει νόμος απαγόρευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο στα ελληνικά ύδατα, ενώ σε χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται παρόμοιοι νόμοι;
4.    Σε ποιές κινήσεις σκοπεύει να προβεί το υπουργείο προκειμένου να τροποποιηθούν τα κριτήρια της ΕΕ, ώστε να ανταποκρίνονται στα ελληνικά δεδομένα;
                                                                                  Ο ερωτών βουλευτής
                                                                                      Ιωάννης Α. Πασχαλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου