Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Τέλος χρόνου» για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά

Τέλος μπαίνει από τη νέα χρονιά στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων τέκνων, με το όριο ηλικίας να εκτοξεύεται στο 67o έτος.
Οι ανατροπές αγγίζουν όσες ασφαλισμένες δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στο 62ο έτος.
Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως αγγίζουν «παλαιούς» και «νέους» εργαζόμενους.
«Τέλος χρόνου» για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά
Επιπλέον επεκτείνονται και στους άνδρες με ανήλικα παιδιά, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν μέχρι τώρα ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης (π.χ. αν ήταν χήροι).
Εκτός κινδύνου είναι όσες μητέρες ανήλικων τέκνων προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς έχουν
«κλειδώσει» τα όρια συνταξιοδότησης. Δηλαδή δεν απειλούνται από την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος και μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.
Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2010 ή τη διετία 2011-2012. Ανάλογα με το πότε «κλείδωσε» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και σε ποιο Ταμείο διαμορφώνεται και το όριο ηλικίας, που μπορεί να κυμαίνεται από το 50ό έως το 60ό έτος.
«Τέλος χρόνου» για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Αυτό ισχύει ακόμα και αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει το όριο ηλικίας.
Τέλος, διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης οι άνδρες με ανήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν δικαίωμα στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012. Πρόκειται για τους κερδισμένους του ασφαλιστικού, καθώς τα όρια συνταξιοδότησης διαμορφώνονται στο 52ο ή στο 55ο έτος ανάλογα με το έτος που θεμελιώνεται το δικαίωμα.
Το «Εθνος - Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ, το Δημόσιο, τα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) και τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου