Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στροφή Τσίπρα και χάος στο ΣΥΡΙΖΑ



Τον ασκό του αιόλου άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ η στροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον δεν «διευκρινίζει» ότι δεν πρόκειται να καταργήσει το Μνημόνιο αλλά μάλλον θα το... επαναδιαπραγματευτεί. Αυτή μάλιστα η «κωλοτούμπα» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Αριστερού Ρεύματος, αφού δεν δίστασαν να του δείξουν την αντίθεσή τους προκαλώντας... χάος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Πλέον ο κ. Τσίπρας αφενός επιστρέφει στον ρεαλισμό και αφετέρου στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη
συνάντησή του με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και λίγο πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία (σ.σ.: στις αρχές Ιανουαρίου).

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές: «Η μόνη υπηρεσία που σας μένει πια να προσφέρετε στον τόπο και στη δημοκρατία είναι να μην αποδεχθείτε τη μη λύση που σας προσέφεραν στο Eurogroup και να ανοίξετε τον δρόμο στον λαό μας να δώσει τη λύση με την ετυμηγορία του». Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, με σκοπό να κερδίσει τις εντυπώσεις, αποφάσισε να μην αποδεχθεί τον διορισμό του στο νέο καθοδηγητικό όργανο, στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά να διεκδικήσει την ψήφο των αντιπροσώπων. Υπερασπίστηκε, τέλος, την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το κόμμα του, τον ΣΥΝ, ζητώντας πάντως «να αφήσουμε πίσω μας τη μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών, που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας».

Σκληρή απάντηση έδωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας εύχεται επισήμως τη χρεοκοπία της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης ανασύρθηκαν στην επιφάνεια αρκετές από τις παθογένειες του κόμματος. Ο αιφνιδιασμός μάλιστα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Αριστερού Ρεύματος να κατεβάσουν δική τους λίστα προς ψηφοφορία προκάλεσε αναστάτωση αλλά και έντονο παρασκήνιο. Οι προεδρικοί έκαναν λόγο για «κίνηση στα όρια του ανφέρ», την ώρα μάλιστα που το κόμμα οδεύει προς την ενοποίηση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, όταν ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι μια δεύτερη λίστα δεν είναι διασπαστική, άρχισαν τα συντροφικά γιουχαΐσματα, φωνάζοντάς του ότι «είναι, είναι (σ.σ.: διασπαστική)».

Πάντως το κακό κλίμα φάνηκε ήδη από το Σάββατο, μιας και όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ραυτόπουλος αρκετοί από το σώμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον αποδοκίμασαν λέγοντάς του «τι θες εσύ εδώ, ρε». Μάλιστα συνέχεια δόθηκε την Κυριακή, με τους παρευρισκομένους να ξεσπούν σε φωνές, μόλις η είδηση ότι ο ίδιος επρόκειτο να είναι αριστίνδην στη λίστα υποψηφίων έκανε τον γύρο του σταδίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χθες υπερψηφίστηκε η διακήρυξη του κόμματος (Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ). Στον αντίποδα, τα ονόματα των 301 μελών του μεταβατικού κορυφαίου οργάνου του κόμματος που θα το οδηγήσει σε ιδρυτικό συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη θα ανακοινωθούν μάλλον σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τα 35 από τα 70 θα ορίσει ο Συνασπισμός, τους υπόλοιπους 30 οι συνιστώσες και τα εναπομείναντα 5 μέλη θα είναι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.


Η έξοδος από το ευρώ, η αποτυχία των τάσεων και οι ομοφυλόφιλοι

Προτού καν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ενιαίο κόμμα, κοντεύει να διαλυθεί. Ενδεικτικές είναι μερικές από τις ομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «μπορεί να είναι επιλογή το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να είναι επιλογή πάση θυσία μέσα στο ευρώ», με τον ομοϊδεάτη του Δημήτρη Στρατούλη να τονίζει ότι εάν τεθεί το θέμα «ευρωζώνη ή όχι» «τότε θα πρέπει να βάλουμε μπροστά την ευημερία του ελληνικού λαού», εννοώντας προφανώς την έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος οραματίζεται όχι να κυβερνήσει αλλά να ... «έχουμε χιλιάδες ανθρώπους στο Σύνταγμα». Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι πρέπει να πούμε όχι στη δημοκρατία των τάσεων, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του τόνισε: «Αποτύχαμε στο ΣΥΝ να δημιουργήσουμε τη δημοκρατία των μελών». Το στέλεχος της ομάδας Ρόζα Γιάννης Αλμπάνης ζήτησε να θεσμοθετηθούν οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, ενώ το μέλος του κόμματος Γιώργος Πουλάδος τα έβαλε με τους συντρόφους: «Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και αργούμε να έρθουμε στην ώρα μας· και όχι μόνον αυτό, αλλά βρομίζουμε και το στάδιο».


Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου