Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Οκτώ χρόνια μετά, η Ταϊλάνδη "θωρακίστηκε" απέναντι στα τσουνάμι



Οκτώ χρόνια μετά το τσουνάμι που σάρωσε τη νοτιοδυτική ακτή της Ταϊλάνδης αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, οι αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον στη διάθεσή τους το καλύτερο σύστημα προειδοποίησης που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο από μελλοντικές καταστροφές.
Το ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης για το επικείμενο παλιρροϊκό κύμα θεωρήθηκε εν μέρει υπεύθυνο για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, την επομένη των Χριστουγέννων του 2004. Από το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό των 9,3 Ρίχτερ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 8.000 Ταϊλανδοί και ξένοι τουρίστες σε
έξι επαρχίες της νότιας Ταϊλάνδης. Συνολικά, σε όλες τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, τα θύματα έφτασαν τις 280.000.
Έκτοτε, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Καταστροφών έχει στήσει πύργους προειδοποίησης και πλωτήρες εντοπισμού των παλιρροϊκών κυμάτων στη Θάλασσα Ανταμάν ώστε να καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις και να αντιδρά γρήγορα.
"Μέσα σε δύο λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να σχηματίζεται το παλιρροϊκό κύμα) μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητά του και να ξέρουμε ακριβώς πότε θα φτάσει στην ακτή", δήλωσε στην εφημερίδα The Nation ο Σονγκ Εκμαχατσάι, ο επικεφαλής του τμήματος Προειδοποίησης Καταστροφών.
Σύμφωνα με τον Σονγκ ακριβή προειδοποιητικά μηνύματα θα σταλούν μέσα σε 15 λεπτά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και στα κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα προβλέπει και την απλοποίηση του γραφειοκρατικού πρωτοκόλλου ώστε να διασφαλίζεται ότι οι προειδοποιήσεις θα στέλνονται χωρίς καθυστέρηση.

 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου