Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε διευρυμένης σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Από εδώ, από τον κεντρικό θεματοφύλακα των οικονομικών πόρων του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ο Προϋπολογισμός κινείται απολύτως ικανοποιητικά: Ότι η εκτέλεσή του – παρά τη βαθειά ύφεση στην οποία έχει μπει η χώρα – θα είναι καλύτερη και από τις προβλέψεις.
Μπορώ να πω, επίσης, μετά τη συνάντηση που είχαμε και με τους υπουργούς και με τους παράγοντες εδώ του υπουργείου και τα στελέχη, τα οποία έχουν κάνει μία πραγματικά αξιομνημόνευτη δουλειά, μπορώ να πω, ότι η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε και ορισμένες έκτακτες παροχές για εκεί που υπάρχουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Πάντα εντός του Προϋπολογισμού, αλλά με τα έκτακτα αυτά χρήματα τα οποία βρέθηκαν λόγω της χρηστής διαχείρισης, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε επίδομα θέρμανσης, επιχορήγηση στον ΕΟΠΠΥ, να δώσουμε τα λεφτά που έπρεπε στο
επικουρικό ταμείο του αστυνομικού προσωπικού και να αποδώσουμε το σύνολο των υποχρεώσεων που κάποια στιγμή κινδύνευσαν, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις. Όσοι από εδώ και πέρα θα υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη θα παίρνουν μέχρις ότου λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους, άμεσα, κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού.
Επίσης, κοιτάξαμε ένα άλλο τεράστιο ζήτημα το οποίο υπάρχει, το ζήτημα των αδρανών καταθέσεων σε τράπεζες. Δηλαδή, μιλάω για λογαριασμούς των πολιτών που δεν είχαν για πάρα πολλά χρόνια κινηθεί και που ρυθμίζονται, αν είναι δυνατόν, σήμερα στον 21ο αιώνα, από ένα νόμο του 1942. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έρχεται ένας σύγχρονος νόμος, που θα έχει και ένα ξεχωριστό κωδικό στον Προϋπολογισμό και τα ποσά που θα μπουν σε αυτό τον κωδικό θα κατευθυνθούν και αυτά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επίσης, οι δημοσιονομικοί έλεγχοι θα γίνονται πληρέστεροι και αυστηροί στο σύνολο, πλέον, των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Αφήνω για το τέλος το κυριότερο. Όπως ξέρετε, από το 2009 το Ελληνικό Κράτος ξεκίνησε να συσσωρεύει - και είναι μία πολύ κακή συνήθεια αυτή – χρέη προς τον Έλληνα Ιδιώτη. Με τα λεφτά που δόθηκαν από το Δάνειο ξεκινά από αύριο η σταδιακή αποπληρωμή των χρεών αυτών. Θα δώσουμε έτσι, επιτέλους, την αρχή της ρευστότητας στην Αγορά, δηλαδή το οξυγόνο, το αίμα της Οικονομίας, που τόσο το έχουν ανάγκη και οι επιχειρήσεις και ο καταναλωτής.
Αύριο θα δοθούν 300 εκατομμύρια για 1200 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και σε 42 Δήμους της χώρας. Εξόφληση χρεών.
Και, επίσης, ως το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει επιστροφή ΦΠΑ, χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για παρόχους υγείας και φαρμακοποιούς: Ώστε όλα αυτά μαζί, μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι, τουλάχιστον, 1 δισ. ευρώ καινούργια ρευστότητα που θα δοθεί στην Αγορά. Είναι χρέη του Δημοσίου. Και αυτά τα χρέη δεν πρέπει ποτέ να τα ξαναδημιουργήσουμε.
Και βεβαίως, με τον καινούργιο χρόνο θα συνεχιστεί αυτή η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον Έλληνα πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου