Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνουν τον φόρο, μειώνουν τα έσοδα


Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνουν τον φόρο, μειώνουν τα έσοδα

Λίγες είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Έλληνες πολίτες για το επίδομα θέρμανσης. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που το έχουν ανάγκη, είναι λίγοι αυτοί που φέτος αγόρασαν πετρέλαιο… Οι χαρτογιακάδες του υπουργείου Οικονομικών έπεσαν στην πιο παλιά παγίδα του βιβλίου, των πρωτοετών φοιτητών οικονομικών επιστημών: Υπάρχει ένα όριο πάνω από το οποίο όσο και να αυξάνει τη φορολογία, όχι μόνο δεν αυξάνεις τα φορολογικά έσοδα αλλά αντιθέτως, τα μειώνεις σημαντικά. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, με τη βαριά φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι «φωστήρες» του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 2 χρόνια αύξησαν τον Ειδικό Φόρο
Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά… 1.477%(!). Η αυξημένη όμως φορολογία σε συνδυασμό με τα μειωμένα εισοδήματα των Ελλήνων, οδήγησαν σε δραματική μείωση της κατανάλωσης κατά 50% έως και 80%, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή του χρόνου που συγκρίνουμε.
Στις περισσότερες πολυκατοικίες της Αθήνας, οι γενικές συνελεύσεις των ενοίκων αποφάσισαν να μην προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Οι οικιακοί καταναλωτές στρέφονται σε άλλες μορφές θέρμανσης (φυσικό αέριο, ηλεκτρικά κλιματιστικά, σόμπες με πέλλετ κλπ.), επειδή η τιμή του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο (από 70-75 λεπτά τον Απρίλιο του 2011, σε 1,40 ή και 1,50 ευρώ σήμερα).
Ούτε όμως οι Κρατικοί Φορείς μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα τιμών. Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο έβαλε «λουκέτο», επειδή δεν μπορεί να συντηρεί θερμαινόμενη πισίνα, ενώ κλείνουν και πολλά σχολεία στη Βόρειο Ελλάδα μόλις ξεμείνουν από πετρέλαιο. Εκτός από τη μεγάλη τρύπα στην αγορά και τις κρύες κατοικίες, υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια έσοδα, αφού οι «εξυπνάκηδες» του Υπουργείου Οικονομικών είχαν προϋπολογίσει έσοδα μεγαλύτερα των 790 εκατ. ευρώ από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.
Στις εισηγήσεις τους οι «καρεκλοκένταυροι της πλατείας Συντάγματος» είχαν προϋπολογίσει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 330 εκατ. το 2012 και κατά επιπλέον 460 εκατ. το 2013. Από τα συνολικά 790 εκατ. ευρώ, το κράτος θα επέστρεφε σαν επίδομα πετρελαίου περίπου 370 εκατ. ευρώ στους πολίτες και στα ταμεία θα έμεναν περίπου 140 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 280 εκατ. ευρώ το 2013, δηλαδή τελικά 420 εκατ. ευρώ. Τώρα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συνειδητοποιήσει πως το κράτος, το 2013, θα χάσει τελικά πολύ περισσότερα έσοδα, όχι μόνον από τον ΕΦΚ αλλά και από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών φέτος. Θα χάσουν επίσης επιπλέον 120 εκατ. ευρώ (-4,4%) λόγω της ύφεσης.
Από την άλλη πλευρά, οι εισηγητές του μέτρου για την κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης υποστηρίζουν πως οι απώλειες θα μετριαστούν και το μέτρο θα αποδώσει έσοδα που έχανε άλλες χρονιές το κράτος, επειδή με την εξίσωση των τιμών και των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης, εξέλιπε το κίνητρο για λαθρεμπόριο καυσίμων….
 Του Χρήστου Κώνστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου