Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τι θα γίνει τελικά με τις αποδείξεις;

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει νέους τρόπους ώστε οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις τους από τα καταστήματα.
Οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, προκειμένου να αποφύγουν ποινή φόρου 10%, δεν έχουν περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο και, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «ακόμα δεν έχει
αποφασιστεί τίποτα».
Το ισχύον σύστημα έχει κριθεί αναποτελεσματικό και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά κατεπειγόντως λύση που θα συμβάλει στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν εισηγηθεί στην ηγεσία αφενός τη μείωση του χρηματικού ορίου πάνω από το οποίο κάθε συναλλαγή θα πρέπει να γίνεται με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, από τα 1.500 ευρώ σήμερα στα 500 ή ακόμα και στα 300 ευρώ, και αφετέρου φοροκίνητρα στους καταναλωτές για να υποκαταστήσουν τη χρήση μετρητών από κάρτες.
Στο σχέδιο αυτό, ο φορολογούμενος που χρησιμοποιεί κάρτες θα μπορούσε, σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, να έχει π.χ. μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με βάση τον αριθμό της απόδειξης να μετέχει σε κληρώσεις για αυτοκίνητα, ταξίδια ή χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου