Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τι (;) σημειώνει στο μπλοκάκι του ο Αντ. Σαμαράς!



«Διαχειριστήκαμε το χάος, τώρα πρέπει να φτιάξουμε κράτος. Να δείξουμε ότι δεν είμαστε απλώς διαχειριστές της ατζέντας εξωτερικού, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε την ατζέντα του εσωτερικού». Σε αυτή τη φράση περικλείεται το διακύβευμα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι το «ποδαρικό» του 2013 φέρνει θύελλες, που θα πρέπει να τις διαχειριστεί αλλάζοντας την ατζέντα και δημιουργώντας κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε έναν λαό που τρία χρόνια τα βλέπει όλα μαύρα.

Τι περιέχει πλέον το «μπλοκάκι» του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο των αποφάσεών του να γυρίσει τα πράγματα;

1. Επενδύσεις - θέσεις εργασίας - δίκτυο κοινωνικής προστασίας: Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε
με τους επικεφαλής 16 πολυεθνικών εταιριών δεσμευόμενος απέναντί τους για συγκεκριμένα θέματα. Το πρώτο αφορά την κατάθεση νέου επενδυτικού νόμου, ο οποίος στην ουσία θα απλοποιεί διαδικασίες, ώστε η γραφειοκρατία να πάψει να αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε επένδυση. Το δεύτερο είναι η οριστικοποίηση «φακέλων» για τις αποκρατικοποιήσεις και τα ακίνητα. Αυτό θα είναι το διαβατήριο του κ. Αντώνη Σαμαρά στα ταξίδια που προγραμματίζει εκτός Ελλάδας (από τη Μόσχα, το Πεκίνο, το Κατάρ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους εκπροσώπους των πολυεθνικών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ως «δόλωμα» θα χρησιμοποιηθεί η επιστροφή των χρημάτων που τους οφείλει το κράτος. Παράλληλα, μεγάλο ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι η κοινωνία «βράζει», όπως και ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονται στα όριά τους.

Γι' αυτό και σκοπεύει να ποντάρει σε αυτό που αποκαλούν πλέον «δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Ενα τέτοιο ήταν και η απόφαση της ΔΕΗ να ανοίξει το θέμα της κοινωνικής κατανάλωσης, διευρύνοντας όσους μπορούν να ενταχθούν σ' αυτήν και να κάνει ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό της μείωσης της τιμής σε ειδικές ομάδες. Η ακρίβεια στα ράφια είναι ένα ακόμη στοίχημα που υπάρχει και πρέπει, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, να κερδηθεί.

2. Ενεργειακό – ΑΟΖ: Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη πολλές εκθέσεις για το πώς και πότε μπορεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Οι τελευταίες εκθέσεις (ακόμη και της Deutsche Bank μιλούν για ποσότητες φυσικού αερίου που μπορούν να σώσουν την Ελλάδα). Για τον κ. Σαμαρά η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι κορυφαίο ζήτημα και δέσμευσή του που θα σηματοδοτήσει μια σειρά από εξελίξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ μέχρι την άνοιξη. Κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα στους βουλευτές και θα περιορίσει σημαντικά τα μικρά κόμματα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας αλλά και της Χρυσής Αυγής που χρησιμοποιούν το θέμα της ΑΟΖ στα επιχειρήματά τους κατά της Ν.Δ.

3. Νόμος για ιθαγένεια: Σε συνέχεια της επιστροφής παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων που έχουν μετακινηθεί πιο δεξιά είναι και το θέμα του νόμου για την ιθαγένεια. Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά μετά τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. «πάγωσε». Τώρα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να το ανοίξει και πάλι. Στόχος να γίνει ο νόμος πιο αυστηρός, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί τον... παράδεισο του κάθε παράνομου μετανάστη. Ο «Ξένιος Ζευς» έφερε κάποια αποτελέσματα και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση. Το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλίσει τις ισορροπίες της κυβέρνησης από τη μία αλλά να επιβεβαιώσει από την άλλη ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως όσους μετανάστες έχουν δεκαετίες στην Ελλάδα.

4. Εφοδοι» στα υπουργεία – καθημερινότητα: Ο κ. Σαμαράς το είχε πει και το κάνει πράξη. Θα είναι πάνω από τα υπουργεία και θα ελέγχει την αποτελεσματικότητά τους. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει αμφίδρομη ενημέρωση αλλά και θα βαθμολογηθεί η αποτελεσματικότητα του κάθε υπουργού πριν από τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συναντά κατά τακτικά διαστήματα τους πάντες και να δίνει οδηγίες κυρίως σε θέματα που αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

5. Φορολογικό: Το πρώτο μέρος ψηφίζεται αρχές Ιανουαρίου, αλλά αναμένεται και το δεύτερο τμήμα του προς την άνοιξη. Ηδη υπάρχουν αρκετές αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι, έστω και δύσκολα, θα περάσει. Το φορολογικό είναι όμως ένα από τα μεγάλα αγκάθια στη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία. Αυτό που έχει παρουσιαστεί έως τώρα «καταπίνει» ακόμη και τα θετικά του στοιχεία, τα οποία χάνονται στην πληθώρα ρυθμίσεων που πλήττουν τη μεσαία τάξη και διατηρούν το αίσθημα αδικίας στην κοινωνία.

6. Δημόσιο – αξιολόγηση: Η εφαρμογή της διαθεσιμότητας έχει ήδη προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην κυβέρνηση. Εάν η προχειρότητα συνεχιστεί από το αρμόδιο υπουργείο, προβλέπονται μεγάλες συγκρούσεις με το βαθύ κράτος που είναι το Δημόσιο. Η μνημονιακή υποχρέωση της αξιολόγησης μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα, ενώ μπορεί να ανατρέψει σχεδιασμούς που γίνονται.

7. Κυβερνησιμότητα – ανασχηματισμός: Ο φόβος της κυβέρνησης είναι στο να αποδείξει πλέον ότι ο «βασιλιάς δεν είναι γυμνός». Η αναμέτρηση με την τρόικα έληξε και τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Πλέον δεν μπορούν οι υπουργοί να δείχνουν προς τις Βρυξέλλες και την τρόικα. Η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια τους και κρίνονται από την ικανότητά τους να διοικήσουν. Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με ό,τι θεωρεί «χθες» και συντεχνία. Από την άλλη, ο ανασχηματισμός θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος, μια και τα προβλήματα διακυβέρνησης που έχουν παρατηρηθεί σε κομβικά υπουργεία έχουν κάνει το Μαξίμου πολλές φορές να βρεθεί σε νευρική κρίση.

Το πότε θα ριφθεί ο κύβος; Είναι θέμα χρόνου. Απλώς δεν ανακοινώνεται, μια και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κύμα λευκής απεργίας τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και από πλευράς διοίκησης. Μια και οι κρατικοί υπάλληλοι μυρίζονται περισσότερο από τον καθένα πότε έρχεται... ανασχηματισμός.


Τα μηνύματα για τη μεγάλη κεντροδεξιά

8. Η μεγάλη Κεντροδεξιά: Μιλώντας στα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντενάουερ ο κ. Σαμαράς με παράδειγμα τον Γερμανό πολιτικό επί της ουσίας για πρώτη φορά μίλησε για τα σχέδιά του για τη μεγάλη Κεντροδεξιά λέγοντας: «Ο Αντενάουερ δεν σταμάτησε να προσπαθεί τις δύο μεγάλες υπερβάσεις που ήταν για εκείνον όνειρο ζωής: Να ενώσει σε ενιαίο αστικό κόμμα τους καθολικούς με τους διαμαρτυρόμενους της Γερμανίας και να ενώσει στο ίδιο κόμμα τις αρχές της οικονομίας της αγοράς με τις αρχές του κοινωνικού κράτους». Αν στο όραμα του Αντενάουερ βάλουμε τα σχέδια Σαμαρά για τον δικό του Συναγερμό, τότε το θέμα ανοίγει από μόνο του...


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου