Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Οριστικοποιήθηκε το εορταστικό ωράριο

Οριστικοποιήθηκε το εορταστικό ωράριο
Αντίθετοι με την κυριακάτικη λειτουργία οι έμποροι
Κατόπιν και των ανακοινώσεων – ρυθμίσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας κατέληξε στην κατάρτιση του εορταστικού ωραρίου, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. Επίσης, οριστικοποιήθηκε το γεγονός ότι ανοικτή θα παραμείνει η αγορά τις δυο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και στις 30 Δεκεμβρίου από τις 10:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα.
Κατά τη συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου αναφορικά με την έγκριση του ωραρίου, η απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα αφού μειοψήφησαν ο κ. Κοντογεωργίου και ο κ. Καγιάσας. Η απόφαση πάντως ανέκυψε ύστερα και από τα συναινετικά μηνύματα που είχαν ήδη στείλει οι έμποροι της πόλης.
Φυσικά το κυρίαρχο θέμα συζητήσεως ήταν το «μαντάτο» του Υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο η αγορά προβλέπεται να λειτουργεί αρχικά επτά Κυριακές στη διάρκεια του έτους και στη συνέχεια το
μέτρο να επεκταθεί και στις 45 Κυριακές. Μπορεί η πρόταση να έχει τεθεί προς το παρόν σε διαβούλευση, ωστόσο τα «τρικ» του Υπουργείου απογοήτευσαν γενικότερα τα συνδικαλιστικά όργανα των εμπόρων, διότι εκτιμάται πως έτσι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων.
Το «κόλπο» εστιάζεται στο γεγονός ότι τα καταστήματα έως 250 τ.μ. θα μπορούν να λειτουργούν εθελοντικά όσες Κυριακές επιθυμούν, ενώ απαγορεύεται κάτι παρόμοιο για τα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες καταστημάτων και τα εκπτωτικά χωριά. Παρόλα αυτά, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα στεγαζόμενα καταστήματα είναι εμβαδού μικρότερου των 250 τ.μ. Οι έμποροι της Καβάλας λοιπόν πιστεύουν πως όσοι καταφέρουν να διασωθούν επαγγελματικά από τη φορολογική λαίλαπα, θα εξαναγκαστούν σε λουκέτο εξαιτίας της κυριακάτικης λειτουργίας.
Αυτό, διότι ο επαγγελματίας θα πρέπει να αμείβει τον ή τους εργαζόμενους με ποσοστό 75% συν ένα ρεπό. Επομένως η αναταραχή που θα προκληθεί στην αγορά θα είναι τεράστια και σαφώς το μέτρο μόνο ανάπτυξη δε θα φέρει στις επιχειρήσεις. Παρ’ όλες τις πιέσεις που ασκεί το Υπουργείο όμως, οι συνολικές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας είναι τρομακτικές, άρα επικρατεί η άποψη πως τα τεχνάσματα των κυβερνώντων δε θα βρουν πρόσφορο έδαφος προς υλοποίηση.
Σε αρκετές βιτρίνες των καβαλιώτικων καταστημάτων είναι αναρτημένες πινακίδες προσφορών για τις οποίες οι έμποροι έχουν λάβει σχετικές άδειες από τη διεύθυνση εποπτείας εμπορίου. Δύο φορές ετησίως επιτρέπονται τα δεκαήμερα προσφορών ενώ οι εκπτώσεις περιορισμένων ποσοστών, της τάξεως του 10 ή 20%, είναι προσωπική επιλογή κάθε επαγγελματία. Η πρόθεση όμως του Υπουργείο Ανάπτυξης για την ισχύ τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων στη διάρκεια του έτους, θα οδηγήσει το εμπόριο σε εξευτελισμό.
Εξάλλου, εκείνο που μάλλον δεν μπορούν να κατανοήσουν οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου με τα παχυλά «πόθεν έσχες» είναι πως όσες ώρες κι αν παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα, εάν το πορτοφόλι του καταναλωτή παραμένει άδειο, καμία πιθανότητα δεν υπάρχει για καταγραφή αγοραστικής κίνησης.

ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τις πρόσφατες «ευφάνταστες» ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου. Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπει:
Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise. Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία. Δε θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.
Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές το χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Με τη ρύθμιση αυτή, υποτίθεται ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κρατούντα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της ΕΕ και δίνεται η δυνατότητα σε καταναλωτές και τουρίστες, να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες. Το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων υποτίθεται ότι δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο.
Η ρύθμιση για τις εκπτώσεις προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο:
Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου