Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων προαναγγέλλει ο Ι. Στουρνάρας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη χρονιά, η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί από τη συνοχή του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.  
"Την επόμενη χρονιά μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα αποτύχουμε εάν το πολιτικό σύστημα διαπιστώσει ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχειρισθεί την κατάσταση", προειδοποιεί ο Γιάννης Στουρνάρας.  
"Ο,τι κάναμε μέχρι σήμερα είναι αναγκαίο, αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσοχή της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην
αυστηρή εκπλήρωση των στόχων της ιδιωτικοποίησης και στην απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις εισερχόμενες επενδύσεις, δηλώνει.
 

Η εκταμίευση αυτήν την εβδομάδα της δόσης των 34,2 δισκετομμυρίων ευρώ από τους διεθνείς δανειστές έπειτα από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ικανότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά την αντίθεση των συνδικάτων και των αντιμνημονιακών κομμάτων.

"Η απόφαση των εταίρων μας να μάς δώσουν τόσο πολλά χρήματα - περισσότερα από όσα περιμέναμε- απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου", λέει, προειδοποιώντας ωστόσο: "Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον πιθανό κίνδυνο χρεοκοπίας". Τυχόν αποτυχία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές θα σημάνει την αναπόφευκτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
 
Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι η αντιστροφή θα έρθει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και αναμένει χαμηλή ανάπτυξη για το 2014.
Το 2013 "θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά ... αλλά, εάν συνεχίσουμε την πορεία αυτή, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και εφαρμόζοντας τα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερες χρονιές", λέει.

Μιλώντας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία 
 ειδικών φορολογικών δικαστηρίων -πρόταση της τρόικας που έγινε το 2010 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει- προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί η αναστολή της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.  
 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου