Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι φοιτητές ευνοούνται και ποιοι "χάνουν" από τις μετεγγραφές

1foitites sto amfitheatro thumb medium225 171 Πάνω από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή μετά την αλλαγή των κριτηρίων. Ωστόσο, το ποσοστό που θα μετακινηθεί θα αγγίζει το 10- 15% των σπουδαστών ανά τμήμα. Περίπου στους 5.000 φοιτητές υπολογίζονται όσοι θα μετεγγραφούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, που θα δρα συμπληρωματικά στο νομοσχέδιο του Ιδρύματος Νεολαίας που
κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Τέλος τα δωρεάν βιβλία για όσους βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο και για όσους δίνουν ένα μάθημα για δεύτερη φορά.
- Φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ένα Ίδρυμα και έχουν κάνει το πρόγραμμα σπουδών ενός έτους, αλλά στη συνέχεια ξαναέδωσαν και «πέρασαν» σε άλλη σχολή, μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους στο Πανεπιστήμιο που έχουν εισαχθεί τη δεύτερη φορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Το ίδιο συμβαίνει και στα ΤΕΙ.
Ποιοι φοιτητές κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις μετεγγραφές
Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετεγγραφές, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα είναι πρωτίστως κοινωνικά και στην συνέχεια οικονομικά.
Από την ρύθμιση ευνοούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και γενικώς οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
Όσον αφορά το οικονομικό, το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά οικογένεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 7.125 ευρώ, δηλαδή συνολικά τις 28.500 ευρώ ανά οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου