Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Μετεγγραφές μόνο για φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης

1foitites sto amfitheatro
Μετεγγραφές λόγω κρίσης, μόνο για φέτος
Ειδικό σχέδιο για πρωτοετείς φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

Δικαίωμα να μετεγγραφούν σε άλλες σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ από αυτές που πέτυχαν, αποκτούν - ειδικά και μόνο για φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης - οι φοιτητές που εισήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάταξης για τις μετεγγραφές του υπουργείου Παιδείας, το δικαίωμα αυτό θα το έχουν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς τίθεται εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν, δηλαδή για να δικαιούται μετεγγραφή ένας φοιτητής - μέλος οικογένειας με δύο παιδιά, πρέπει η τετραμελής οικογένεια να είχε εισόδημα το 2011 έως 24.000 ευρώ. Ωστόσο, το όριο διπλασιάζεται για
μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων. Επίσης μελετάται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους, φοιτητές των οποίων οι γονείς έμειναν άνεργοι φέτος, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις τα εισοδήματα του 2011 δεν απεικονίζουν την τωρινή κατάσταση.
Οι βασικές προβλέψεις της διάταξης ορίζουν τα εξής:
n Ολοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποκτούν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
n Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.
n Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου