Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Απολύσεις – Διαθεσιμότητες» στο Δήμο Καβάλας

«Απολύσεις – Διαθεσιμότητες» στο Δήμο Καβάλας
Έκτακτη συνέντευξη τύπου δόθηκε  το μεσημέρι στο δημαρχείο. Ανακοινώθηκαν δυσάρεστα νέα, αφού το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης επιμένει στις διαθεσιμότητες, στην ουσία στις απολύσεις, εργαζομένων σε όλη τη χώρα.
Ο σκόπελος της μη υπογραφής διαπιστωτικών πράξεων ξεπεράσθηκε από πλευράς του υπουργείου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Έτσι οι δήμαρχοι βρίσκονται μπροστά σε τετελεσμένα. Ειδικότερα δε για το Δήμο Καβάλας κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα – ουσιαστικά φαίνεται να σημαίνει απόλυση – ένδεκα εργαζόμενοι. Βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και είναι εργαζόμενοι διοικητικών
υπηρεσιών, αορίστου χρόνου.
Η συνέντευξη δόθηκε από κοινού, από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Καβάλας.
Ουσιαστικά αφού ανακοινώθηκαν οι δυσάρεστες εξελίξεις, αφού καταγγέλθηκε κυρίως από το σωματείο ότι γίνεται στην Αθήνα, σε επίπεδο υπουργείου, έγιναν γνωστές οι κινητοποιήσεις που αρχίζουν από σήμερα. Δεν θα είναι μόνο απεργίας, αλλά σ΄ αυτές θα δράσει συμπληρωματικά και υποστηρικτικά ο Δήμος Καβάλας, που για παράδειγμα αύριο Παρασκευή θα κρατήσει το δημαρχείο κλειστό για τις συναλλαγές με το κοινό.
Από σήμερα πάντως θα σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ από αύριο θα πάψουν να λειτουργούν και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, όπως επίσης και τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ).
Ο δήμαρχος Καβάλας που μίλησε κυρίως στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, είπε ότι υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις υπό την έννοια ότι έφτασε στο γραφείο προσωπικού του Δήμου Καβάλας η απόφαση του υπουργού για οριστική διαθεσιμότητα 11 εργαζόμενων του Δήμου. Οι περισσότεροι από αυτούς είπε ο κ. Σιμιτσής είχαν μονιμοποιηθεί με το προεδρικό διάταγμα 2004, το γνωστό και ως διάταγμα Παυλόπουλου. Μπήκαν νόμιμα και είναι απόλυτα αναγκαίοι, είπε ο Κωστής Σιμιτσής. Σημείωσε δε και την κοινωνική διάσταση του θέματος, καθώς όπως είπε πρόκειται για οικογενειάρχες που έχουνε στηρίξει τον οικονομικό και οικογενειακό τους προϋπολογισμό στη θεωρούμενη έως πρόσφατα μόνιμη απασχόλησή τους στο Δήμο Καβάλας.
Όπως είπε ο Κ. Σιμιτσής στο υπουργείο επικράτησε η δυσμενής ερμηνεία του νόμου. Δηλαδή εννοούσε ότι δεν υπολογίστηκαν καθόλου όπως φαίνεται μεταξύ των 11, εννέα άτομα με ειδικές ανάγκες.
«Ανησυχούμε για τη συνέχεια καθώς υπολογίζουμε ότι 120 επιπλέον υπάλληλοι θ΄ ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία το 2013», είπε ο δήμαρχος ο οποίος και πάλι κατήγγειλε ότι «μειώνεται το προσωπικό, μειώνονται τα χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση κι αυτή κινδυνεύει».
«Αγωνιζόμαστε για την ύπαρξη του Δήμου, για την ύπαρξη του κράτους, ζητούμε τη συμπαράσταση των πολιτών», είπε ο κ. Σιμιτσής που ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή ο Δήμος Καβάλας θα είναι κλειστός για τους πολίτες, αν και οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις υπηρεσίες τους και θα εργάζονται. Ίδια εισήγηση θα κάνει – όσον αφορά την Παρασκευή (αύριο) – και στους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Καβάλας. Από σήμερα πάντως αρχίζουν κυλιόμενες 48ωρες απεργίες του σωματείου, που ειδικά σήμερα δε θα επηρεάσουν τους παιδικούς σταθμούς, καθώς οι γονείς δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων. Έγινε γνωστό ότι συνδικαλιστικά θα υπάρξει νομική προσφυγή της εξέλιξης που προαναφέρθηκε με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνουν οι 11 υπάλληλοι που κινδυνεύουν να βρεθούν σε διαθεσιμότητα, «θα πρέπει να έρχονται» ήταν η απάντηση του Κωστή Σιμιτσή. Θα συνεδριάσει πάντως κανονικά το δημοτικό συμβούλιο, όποτε είναι αυτό προγραμματισμένο, με σχετική ανοχή από την πλευρά του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο.
Όπως φαίνεται οι 11 υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας θα πληρωθούν κανονικά σήμερα, επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να έχουν διαγραφεί από τους καταλόγους μισθοδοσίας με πρωτοβουλία του υπουργείου, μάλλον δεν θα πληρωθούν στο τέλος του μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου