Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΕΞ: Εθνικιστικές τάσεις στα Βαλκάνια δεν θα γίνουν ανεκτές

Εθνικιστές τάσεις και κινήσεις που τραβούν την περιοχή των Βαλκανίων προς τα πίσω, δεν θα γίνουν ανεκτές, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας στο πλαίσιο απάντησής του σχετικά με την εξαγγελία Μπερίσα για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς που ζουν εκτός Αλβανίας.
«Το έθνος είναι ένα και κάθε Αλβανός, οπουδήποτε ζει, αξίζει να έχει αλβανική υπηκοότητα», είχε πει ο Σαλί Μπερίσα, προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία του αλβανού πρωθυπουργού, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε
αρχικά πως δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοζόταν, ούτε η σχέση και γενικότερα η συμβατότητά του με το κοινοτικό πλαίσιο και τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ προσεκτικά», σημείωσε με νόημα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Με αφορμή εξάλλου τις τελευταίες δηλώσεις Μπερίσα και του προέδρου Νισάνι, ο κ. Δελαβέκουρας εκτίμησε πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή». «Η έξαρση του εθνικισμού, το τελευταίο διάστημα, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη», προειδοποίησε, τονίζοντας πως «είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί».
Πράγματι, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, υπήρξε ανασκευή εκ μέρους του αλβανού πρωθυπουργού, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ». «Θέλουμε να εργαστούμε, προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα» , και αυτό εκτίμησε, «είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια».
Από την πλευρά μας, όμως, κατέληξε στην απάντησή του, «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου