Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ

Συνέντευξη του Π.Λαφαζάνη στο "Πρώτο Θέμα" της Κυριακής (16/12) και στον Ανδρέα Μπελεγρή.Ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο "Πρώτο Θέμα" έχει ως εξής:
"ΑΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΣΟΚ ΧΑΘΗΚΑΜΕ"-ΜΟΝΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
 ΕΡΩΤ: Στη συνδιάσκεψη ζητήσατε να μη δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ για « πάση θυσία» παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τι σημαίνει ¨πάσα θυσία¨ ;
ΠΛ: Aδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του ΣΥΝ είναι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους ή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του και η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος.Αυτές οι προτεραιότητές μας, δεν βρίσκονται υπό την αίρεση των πιστωτών και των διευθυντηρίων της ευρωζώνης. Αυτές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα από μια κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα, σε όρια και οριοθετήσεις τρίτων. Κάποτε αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία, όχι για να απομονωθεί αλλά για να θέσει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της χώρας και του Ελληνικού λαού. Αυτό πρέπει και θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των προγραμματικών του δεσμεύσεων.


ΕΡΩΤ: Στην Κύπρο ο Χριστόφιας τι δεν έκανε και μπήκε σε μηχανισμό στήριξης η χώρα;
Π.Λ: Σέβομαι και τιμώ τη διαδρομή του ΑΚΕΛ και φυσικά του Δ. Χριστόφια. Όμως, κατά τη προσωπική μου γνώμη, και τονίζω εδώ το ¨προσωπική ¨, ήταν μέγα λάθος η ένταξη της Κύπρου στο ευρώ και βαθύτατα λαθεμένες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν διαχρονικά από τις Κυπριακές κυβερνήσεις και οι οποίες δεν αμφισβήτησαν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.Από κει και πέρα η μνημονιακή θηλιά στην Κύπρο δεν ήταν καθόλου μονόδρομος και φοβούμαι ότι οι επιπτώσεις της θα είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρές σε όλους τους τομείς της Κυπριακής ζωής.

ΕΡΩΤ: Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει το εθνικό θέμα αυτή η εξέλιξη;
Π.Λ: Συνιστά μια πολύ μεγάλη τραγωδία ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ταυτόχρονα κάτω από τη μνημονιακή ¨νεοαποικιακή¨ μπότα, σε μια πολύ ταραγμένη και εύφλεκτη περιοχή. Φοβούμαι ότι αν δεν αποτινάξουμε γρήγορα τα τροικανά δεσμά, μπορεί αυτή η τραγική σύμπτωση να επιφέρει και άκρως επώδυνες εθνικές συνέπειες.

ΕΡΩΤ: Πόσο πιθανή είναι μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;
Π.Λ: Η προσπάθειά μας είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηρίζεται στη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και φυσικά σε ένα μεγάλο ενωτικό εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίζονται σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και μετασχηματισμών στην οικονομία και την κοινωνία. Η εναντίωση στο μνημόνιο είναι βασική προϋπόθεση. Από μόνη της, όμως, δεν συνιστά συνεκτικό πρόγραμμα ούτε υποδεικνύει κατεύθυνση στην πορεία της χώρας. Το ερώτημα μετά το μνημόνιο τί, είναι αμείλικτο και εδώ τα προβλήματα συγκλίσεων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι σοβαρά.

ΕΡΩΤ: Όταν μιλάτε για συμπόρευση των αριστερών δυνάμεων εννοείται και τη ΔΗΜΑΡ;
Π.Λ: Θεωρώ ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά για την εφαρμογή μιας ακραίας και άγριας μνημονιακής επιλογής, την τοποθετεί στην άλλη όχθη και δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας μαζί της.

ΕΡΩΤ:   Πρόκειται να πάρετε περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κοινού αριστερού μετώπου;
Π.Λ: Η προώθηση ενός μεγάλου μετώπου των Αριστερών δυνάμεων, αποτελεί, σχεδόν προϋπόθεση για να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη χώρα. Αυτό το μέτωπο όμως, της Αριστεράς δεν γίνεται μόνο με γενικές εκφωνήσεις. Απαιτεί επιμονή, απεριόριστη καλή θέληση και κυρίως εποικοδομητικές πρωτοβουλίες. Μια τέτοια πρωτοβουλία για ένα κοινό συνεκτικό προγραμματικό πλαίσιο συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς, πρώτα απ΄όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα πρέπει να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεκτιμώντας τις θέσεις όλων και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένες αμοιβαίες μετατοπίσεις.

ΕΡΩΤ: Μετά την αξιοσημείωτη παρουσία του Αριστερού Ρεύματος στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι μίλησαν για κόμμα μέσα στο κόμμα. Τι λέτε εσείς;
Π.Λ: Το Αριστερό Ρεύμα είναι ιστορική τάση καταξιωμένη στην κοινωνία και με μεγάλη συμβολή στη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΝ, στη διαμόρφωση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το Αριστερό Ρεύμα δεν ήταν ούτε πρόκειται να γίνει κόμμα μέσα στο κόμμα. Αντίθετα αποτελεί ένα ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα το οποίο επιδιώκει να συμβάλει θετικά και ενωτικά σε ένα ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρό και πιο ικανό να συμβάλει με συνέπεια σε μια εναλλακτική, προοδευτική και σοσιαλιστική προοπτική του τόπου.

ΕΡΩΤ: Σας ανησυχεί μια πιθανή ¨πασοκοποίηση¨ του ΣΥΡΙΖΑ;
Π.Λ: Όσο μια πολιτική δύναμη μεγαλώνει και προσεγγίζει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες τόσο ο κίνδυνος αναδιπλώσεων και ενσωμάτωσης στο σύστημα καιροφυλακτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να σαγηνευτεί και να παγιδευτεί από τις δυνάμεις του συστήματος και δεν θα το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν ούτε θα γίνει ΠΑΣΟΚ, είτε ¨παλιό¨ είτε ¨νέο¨. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός ή δεν θα έχει μέλλον.

ΕΡΩΤ: Μετά την έγκριση της δόσης από το Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, μήπως πρέπει να περιμένουμε αλλαγή του κλίματος σε κοινωνικό ή επιχειρηματικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας;
Π.Λ: Η δόση των 34,3 δις δεν θα κατευθυνθεί στην οικονομία κι το λαό. Τη δόση αυτή θα την ξεκοκαλίσουν οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι, αφού τα 16δις θα πάνε για την ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών και τα 11,3 δις θα κατευθυνθούν στην επαναγορά ομολόγων από την οποία θα κερδίσουν οι Τραπεζικοί Ομιλοι και τα hedge funds. Το παιχνίδι σε βάρος του Ελληνικού λαού είναι μακάβριο. Το εσωτερικό κλίμα μετά τη δόση όχι μόνο δεν θα αλλάξει υπέρ της κυβέρνησης αλλά θα γίνει απολύτως αφόρητο απέναντί της. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική ανατροπή.
 Δημοσιεύθηκε στο ¨Πρώτο Θέμα" της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου