Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πως έπιασαν στα "πράσα" τον Γ. Παπακωνσταντίνου


Βαριές ποινικές ευθύνες  προκύπτουν πλέον για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την εισαγγελική διασταύρωση των δύο αρχείων της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες , στους «εξαφανισμένους» καταθέτες της αρχικής λίστας φέρονται να είναι άμεσα συγγενικά του πρόσωπα και μάλιστα με λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC  (Ελβετίας) πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!
H αποκάλυψη αυτή «καίει» τον πρώην ισχυρό υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου καθώς  αυτός ήταν ο πρώτος αποδέκτης της λίστας Λαγκάρντ που έφτασε από την Γαλλία στην Αθήνα το 2010 και την κράτησε στο «συρτάρι» του ως επτασφράγιστο μυστικό…
Ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μάλιστα, τότε όπως ήδη έχει παραδεχθεί στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  είχε «ανοίξει» το αρχείο αυτό και είχε δώσει άτυπα στον τότε  επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη επιλεκτικά περίπου 20 ονόματα καταθετών προκειμένου να τον ενημερώσει για το φορολογικό τους προφίλ χωρίς, -με τα όσα έχει καταθέσει μέχρι σήμερα σε δικαιοσύνη και Βουλή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ-  ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα να αναφέρονται και τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί έδωσε το επίμαχο «φλασάκι» λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών στον
μετέπειτα επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και ο οποίος – όπως τουλάχιστον έχει υποστηρίξει-  δεν ερεύνησε την λίστα Λαγκάρντ με το αιτιολογικό ότι δεν αποτελούσε νόμιμο προϊόν που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί δικαστικά.  Ο κ. Διώτης, γι’ αυτό το λόγο,  όταν στο υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος του παρέδωσε το ηλεκτρονικό στοιχείο.
Πάντως ούτε ο κ. Γιάννης Διώτης, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν ρωτήθηκε αν θυμάται εάν ανάμεσα στα ονόματα καταθετών υπήρχαν ονόματα πολιτικών ή πρόσωπα που παραπέμπουν σε πολιτικούς δεν είχε πει τίποτα σχετικό για συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το «μυστήριο» με την εξαφάνιση των άμεσα συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την αρχική λίστα Λαγκάρντ και τα όσα έχουν καταθέσει οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθιστούν ως πρώτο ύποπτο για αλλοίωση στοιχείων τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Βουλευτές εκτιμούσαν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η παραπομπή τουλάχιστον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου - που έτσι και αλλιώς το όνομά του έχει συμπεριληφθεί στην ήδη υπάρχουσα δικογραφία που έχει αποσταλεί στην Βουλή-  σε προανακριτική επιτροπή και μετά σε ειδικό δικαστήριο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ακόμα και με ψήφους βουλευτών της Κ.Ο  του ΠΑΣΟΚ.
 
Τι προβλέπει ο νόμος για το ενδεχόμενο παραγραφής
Μόνη «σανίδα» σωτηρίας, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αποτελεί η ερμηνεία του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για το αν μετά τις διπλές εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου έχει επέλθει παραγραφή.
Κάτι που βρίσκεται σε μια λεπτή πολιτική και νομική ερμηνεία καθώς όπως ορίζει ο νόμος, το μόνο αδίκημα για το οποίο δεν επέρχεται παραγραφή για ένα πολιτικό είναι «το ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Βαρύνουσα σημασία, για το κρίσιμο αυτό ερώτημα, της τυχόν παραγραφής, αναμένεται να διαδραματίσει η δυνατότητα που έχει η Βουλή να ζητήσει πριν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και κατά την διάρκειά της,  τη γνωμοδότηση της ειδικής Τριμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής   που έχει θεσπιστεί με το νόμο Καστανίδη. Η επιτροπή αυτή που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστές μπορεί να κρίνει για την θεμελίωση των κατηγοριών ανά ελεγχόμενο πρόσωπο και να αποφανθεί ότι ναι μεν υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις αλλά αυτές έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.
 Το δεύτερο, «σωστικό» στάδιο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου εάν συσταθεί προανακριτική επιτροπή και αποφανθεί ότι θα πρέπει να οδηγηθεί σε Ειδικό Δικαστήριο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο όπου θα εξετάσει εάν οι αποδιδόμενες κατηγορίες μπορεί να «σταθούν» για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Και σε αυτή την «δεύτερη» γνωμοδότηση μπορεί  να γίνει επίκληση της Συνταγματικής παραγραφής, όπως έγινε στην υπόθεση Βατοπεδίου, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών τελικά με αυτό τον τρόπο να αποφύγει να βρεθεί τελικά απέναντι από τους δικαστές με τα «γουνάκια».
 
Άμεσα ο φάκελος στα κόμματα με εντολή Μεϊμαράκη
Ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αποφάσισε λόγω  του μείζονος ενδιαφέροντος που υπάρχει να μην κρατήσει  στο «συρτάρι» του μέχρι να ανοίξει μετά τις γιορτές η Ολομέλεια της Βουλής τον φάκελο με τα νέα στοιχεία που θα φτάσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά αμέσως να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στα κόμματά προς ενημέρωσή τους και μέσω αυτών στους ενδιαφερόμενους βουλευτές.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η έλευση του οποιουδήποτε στοιχείου από την Δικαιοσύνη θα έπρεπε να ανακοινωθεί πρώτα στην Ολομέλεια της Βουλής και μετά να μοιραστεί στα κόμματα. Επειδή όμως η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει οριστεί για τις 7 Ιανουαρίου και ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος, σε συνεννόηση με τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποφάσισε αμέσως με το που θα φτάσει ο φάκελος στην Βουλή να μοιραστεί και στα κόμματα.
Ήδη χθες το μεσημέρι ανέμεναν τα στοιχεία μαζί με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θεόδωρος Δρίτσας και από την ΔΗΜΑΡ ο  κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Γιάννης Αμοιρίδης.


3+1 και ...φαρμακερά τα ονόματα των συγγενών
Δεν ήταν 600 τα επιπλέον ονόματα της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ, ήταν μόλις τέσσερα, αλλά άκρως «φαρμακερά» για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου -και πρώτο αποδέκτη του περίφημου ηλεκτρονικού αρχείου για τους Έλληνες καταθέτες στην HSBC Ελβετίας- αφού φέρονται να ανήκουν σε άτομα του συγγενικού του περιβάλλοντος.
Το αποτέλεσμα του εξονυχιστικού ελέγχου που διενήργησαν επί έξι μερόνυχτα στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, έβγαλε…λαβράκι: Απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λίστα που παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς τον περασμένο Οκτώβριο –αφού πρώτα άλλαζε χέρια για δύο χρόνια- ήταν «πειραγμένη». Στόχος όπως όλα δείχνουν να…εξαφανιστούν τα ίχνη συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για τις κόρες του εκλιπόντος πρώην υπουργού Μιχ. Παπακωνσταντίνου, θείου του Γ. Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους.
Πέραν πάσης αμφιβολίας είναι εξάλλου το συμπέρασμα ότι η αλλοίωση της λίστας έγινε από…ελληνικά χέρια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στο έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή η πρωτότυπη λίστα ώστε να συσχετιστεί με τη δικογραφία της υπόθεσης (που είχε ήδη αποσταλεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών). Στο έγγραφο, συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι «κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».
Αναλυτικά, η αντιπαραβολή της «παλαιάς» και της «νέας» λίστας Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η τελευταία περιείχε τρία αποσπάσματα αρχείων που έλειπαν από την πρώτη. Σε αυτά περιέχονταν τα στοιχεία δύο λογαριασμών:
~ Ο ένας είχε καταθέσεις ύψους 1.222.000 δολαρίων και ως δικαιούχοι φέρονται η Ελένη Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγός της.
~ Ο δεύτερος λογαριασμός ήταν κλειστός-ανενεργός, ενώ ως δικαιούχος φέρεται ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, τα στοιχεία της οποίας ανέκυψαν κατά πληροφορίες μετά την έρευνα και τη διασταύρωση των στοιχείων των παραπάνω προσώπων από τις ελληνικές αρχές μέσω του συστήματος Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πρώτος λογαριασμός με τις υψηλές καταθέσεις που κατά πληροφορίες ανοίχτηκε το 2005 έχει ήδη τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, προκειμένου να διακριβωθεί εάν πρόκειται για χρήματα νόμιμα και φορολογημένα ή προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων (όπως φοροδιαφυγή). Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν βέβαια τον έλεγχο ως προς όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η περιβόητη λίστα, διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Σύντομα πάντως αναμένεται να αποφανθούν για την ποινική μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του «πήγαινε-έλα» της λίστας που παρέδωσε το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ. Δηλαδή τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρη και Ιω. Διώτη, οι οποίοι είχαν κληθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής υπόθεσης να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι (για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος). Οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση δίωξης εναντίον τους ή όχι, ενώ για το  ενδεχόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα θα αποφανθεί η Βουλή. Η τελευταία καλείται πλέον να εξετάσει και το ενδεχόμενο της -κατά περίπτωση κι εφόσον δεν υφίσταται το «αγκάθι» της παραγραφής- διεύρυνσης της λίστας των υπό διερεύνηση αδικημάτων (προσθέτοντας π.χ την πράξη της νόθευσης εγγράφου).


Το who is who των αδελφών Παπακωνσταντίνου
Πολιτικός «σεισμός» προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι τα ονόματα που «εξαφανίστηκαν» από την αρχική λίστα που παρέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σχετίζονται με το στενό συγγενικό του κύκλο του τέως «Τσάρου» της ελληνικής οικονομίας και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου. Τα ονόματα, που ακούστηκαν σαν…κεραυνός το πρωί της Παρασκευής, είναι τα εξής: Η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου.
          Κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Με καταγωγή από την Κοζάνη, στην οποία πέρασαν τα πρώτα παιδικά χρόνια, πριν…κατηφορίσουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Απόφοιτες των νομικών επιστημών. Ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι σήμερα 42 και 40 ετών αντίστοιχα. Από τον τόπο καταγωγής τους έφυγαν νωρίς. Περίπου δέκα ετών λένε κάτοικοι της Κοζάνης, που γνώριζαν από κοντά την οικογένεια του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Από τότε, οι εμφανίσεις τους στην πόλη είναι από αραιές έως και σπάνιες.
          Τελευταία φορά που επισκέφθηκαν επίσημα την Κοζάνη ήταν πριν από δύο μήνες περίπου. Έδωσαν το «παρόν» στην εκδήλωση μνήμης για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που διοργάνωσε ο δήμος της πόλης. Μάλιστα, η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είχαν παραλάβει τιμητική πλακέτα από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Οι σπουδές που πραγματοποίησαν στη νομική καθόρισαν και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Δικηγόροι και οι δύο, ανέλαβαν το γραφείο του πατέρα τους, μετά το θάνατό του. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου της οποίας το όνομα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και του συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, αφαιρέθηκαν από την «λίστα Λαγκάρντ» που έφθασε στα χέρια των ελληνικών αρχών το 2010, έχει σπουδάσει νομικά στο London School of Economics and Political Science και έκανε μεταπτυχιακές νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α. Εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη και απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές της στις Βρυξέλλες και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Είναι δικηγόρος-νομική σύμβουλος με ειδίκευση σε βασικούς τομείς δικαίου όπως: εταιρικό, εμπορικό, ευρωπαϊκό, εργατικό, χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό, συγχωνεύσεων και εξαγορών, δίκαιο ανταγωνισμού. Έχει δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος των εταιριών Toyota Ελλάς, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski και Amadeus. Παράλληλα, έχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Στελεχών Επιχειρήσεων ALBA και έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.
          Η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου ασχολείται και αυτή με τις νομικές υποθέσεις του γραφείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με την αδερφή της, ενώ είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Ρωσσώνη, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα, το όνομα του οποίου είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του λογαριασμού ο οποίος απαλείφθηκε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από τη διαβίβαση της συμπληρωματικής δικογραφίας στη Βουλή.
Των: ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΕΡΓΗ  , ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑΣ ΧΑΤΖΗΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ
 Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου