Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του το φορολογικό: “Τίποτα δεν ισχύει”


Τελικά κάποιος άκουσε την κραυγή αγωνίας του κοσμάκη για το φορολογικό νομοσχέδιο. Κι αυτός ο κάποιος ήταν ο πιο κατάλληλος, δηλαδή ο πρωθυπουργός που αποφάσισε να παγώσει όλα τα σενάρια που βγήκαν αυτές τις ημέρες και ειδικά αυτό που διέρρευσε το βράδυ της Κυριακής και αφορούσε τον φορολογικό συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Τόσο το σοκ που προκάλεσε στους πολίτες ένα τέτοιο σενάριο όσο και η διαφαινόμενη ρήξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να πάρει πίσω όλα τα σενάρια και να συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη στην οποία θα μπουν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Άλλωστε, μετά τα απίστευτα μέτρα που προέβλεπε το Μνημόνιο ένα φορολογικό σοκ θα διαλύσει και
την κοινωνία ενώ θα οδηγήσει σε κατάρρευση την τρικομματική κυβέρνηση ρίχνοντας νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η Βαβέλ που επικρατεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο και τα μέτρα που διαρρέονται πότε τη μια ημέρα και πότε την άλλη, δεν έδιναν καθόλου καλή εικόνα στην κυβέρνηση. Το είχαμε τονίσει και στα άρθρα που γράψαμε για το φορολογικό. Ούτε ο κόσμος μπορεί να αντέξει μια νέα λαίλαπα αλλά και ένα σκληρό φορολογικό νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό και θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση και την εσωτερική κατανάλωση. Άσε που θα δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού τα νοικοκυριά είναι στα όριά τους. Η έρευνα της Eurostat το πιστοποιεί: Σχεδόν 3,5 εκατ. Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας, αυτοί θα πληρώσουν τους νέους φόρους;
Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τη χρυσή τομή καθώς και ο χρόνος πιέζει (αφού το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο) και δε μπορεί να σέρνεται αενάως ένα νομοσχέδιο. Για το λόγο αυτό κλήθηκε τη Δευτέρα ο Γ. Μαυραγάνης στο Μαξίμου. Προκειμένου να βρει τη λύση που δε θα ξεσηκώσει τον κόσμο και δεν θα οδηγήσει σε καταψήφιση από τους βουλευτές.
Την Τρίτη θα συζητηθούν όλα και την Τετάρτη θα κατατεθεί νέα πρόταση στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Προς το παρόν μένει το προηγούμενο σενάριο το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 36% από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για τις 48.000 ευρώ και πάνω.
Επίσης κατάργηση του αφορολόγητου 5.000 ευρώ και η έκπτωση φόρου να είναι 1.950 έως τα 18.000 ευρώ και να μειώνεται για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου